Спортист №3 за 2012 г. Габриела Ковачка – от залата по спортна аеробика в Кюстендил до Прабългарската школа за оцеляване

Габриела Ковачка
  • Там те учат на дисциплина, научаваш се да почиташ българското, любими са ми стрелбата с лък и заниманията с конете

  • След като приключих със състезателната си кариера, ми беше много трудно да реша с какво да се занимавам, каза 24-годишната дама

Диви, смели, магични войни, виртуозни ездачи и деца, които непоколебимо следват техния път. Посетителите на тазгодишния събор на народното творчество в Рожен успяха да видят и усетят магията, пресъздадена от Прабългарска школа за оцеляване “Бага-Тур”. В спектаклите им е вплетено посланието, завещано от предците – да съхраним, разпространим и предадем спомена за историята на бъдещите поколения. Багатурите изграждат свой лагер, вдигнат юрти, показват невероятни бойни умения, древни танци, ритуали и изкуството на общуване с коне. Всичко това звучи малко нереално, но е истина и в този магичен свят живее спортист №3 на Кюстендил за 2012 г Габриела Ковачка. Тя е медалистката от родни и международни състезания по спортна аеробика, но замени залата за още по-голям адреналин и по-голямо усещане.

Кюстендилката с акробатика върху гърба на кон

Кюстендилката става член на Прабългарската школа за оцеляване  преди няколко години и споделя, че спортът доста й помага в това поприще. „За школата научих от приятеля си, който ме заведе в Аул БагаТур (от старобългарски „временно укрепление”)”, споделя 24- годишната Габи и допълва: “То представлява комплекс, изграден в старинен стил, намиращ се в зоопарка в Стара Загора. Школата е основана от багатура Райчо Гънчев и се ръководи от синовете му – Горан и Явор Гънчеви. Основната идея е да съхрани прабългарските ценности и да ги предаде на младите. В нея се научаваш на ред, дисциплина и уважение. Научаваш се да почиташ и обичаш българското. Научаваш се да работиш с оръжията, които са използвали предците ни – лък, бич, сабя, бончук, също и боеве без оръжия. Научаваш се да уважаваш коня, да се грижиш за него и, разбира се, да яздиш. Учиш се как да оцеляваш и да се грижиш за себе си. Спектаклите са запомнящи се. В тях се включват демонстрации по стрелба с лък, самодивски танци и др. Успяват да потопят зрителите в магията на прабългарския дух. Усещането да си част от такова нещо е неописуемо, емоцията те завладява още с първия звук за начало и се запазва силна до края на шоуто.

На Събора на народното творчество и животновъдство в Рожен

И още по-хубавото е, че след като се е насладила на такова невероятно изпълнение, публиката има възможността да се докосне до оръжията, до конете, да разговаря с багатурите и да се снима с тях”, разказва чаровната кюстендилка.

Освен в България школата има изяви и в Турция, Унгария, Казахстан, Киргизстан, Австрия. Всяка година получават покани от различни народи да се включат в техните традиционни събори, които събират хора от цял свят. Багатурите участват и в различни състезания като на Номадските игри. Световните номадски игри събират ведно всички игри на конните народи и се провеждат в огромен мащаб, от рода на олимпийските игри. „За мен е голяма чест да бъда част от това вълшебство.

Багатурите – магични, диви, смели воини

След като приключих със състезателната си кариера, ми беше много трудно, да кажа почти невъзможно, да открия занимание, което да ми влезе така под кожата, както аеробиката. Там всеки ден научаваш нещо ново. Можеш да избереш да ставаш добър само в една дисциплина или в две или в колкото поискаш. Моите любими са стрелба с лък и заниманията с конете. Там, освен че успявам да подобря себе си от гледна точка на самодисциплина, организация и знания, аз срещнах и много приятели”, допълва Габриела Ковачка.

Габриела Ковачка е завършила Природо-математическата гимназия „Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил, паралелка математика и информатика, а после в Медицинския университет в София специалност фармация.

10 години тренира спортна аеробика в Кюстендил при треньорката Галя Миткова. Спечелила е призови места на международни състезания в категория индивидуално и тройка. С удоволствие излиза в планината и вече има няколко изкачени върхове.