“Ние сме бардакът на Европа”

Проститутка от Източна Европа в очакване на клиенти във Франкфурт/М.

Млади, бедни, зависими: в германската провинция Бранденбург жени проституират при крайно унизителни условия и по принуда. Повечето от тях са от България, показва репортаж на ARD.

В края на една горичка по главен път B1 в източната германска провинция Бранденбург те изведнъж се появяват сякаш от нищото: жени, които проституират направо на улицата. Много от тях са българки – като 31-годишната Александра. “Сама дойдох в Германия, не знаех немски, нямах жилище. Нищо добро не ме чакаше. Страхувах се, бях само на 25 години”, разказва тя в репортаж на телевизия ARD, излъчен в политическото предаване “Контрасти”.

“Разбиха ми сърцето”

Българката проституира от шест години, за да събере пари за сърдечна операция на майка си – типичен случай на проституция поради бедност. Такива жени, продаващи тялото си, живеят в постоянен страх от лошо отношение от страна на клиента, след като се качат в колата му. “Може и да не искаш нещо, но клиентът те принуждава да го правиш. Много е изнервящо, изложени сме на постоянен стрес”, разказва Александра. На въпрос на репортерите как се чувства, тя отговаря кратко: “Сърцето ми разбиха”.

Подобно на Александра, с улична проституция се занимават и много по-млади жени от нея. Всички те отклоняват въпросите на репортерите относно тяхната възраст. Сред тях със сигурност има и непълнолетни, а някои от тях по всяка вероятност са принуждавани да проституират, се казва в репортажа. Защо Службата за опазване на обществения ред не реагира?

Уличната проституция не е забранена

“Положението е отчайващо, нямаме достатъчно служители”, признава ръководителката на въпросната служба в община Меркиш-Одерланд Розвита Тиде. “Гражданите се оплакват и ни питат защо не се погрижим тази грозна картина да изчезне. Но за съжаление нищо не можем да направим, с вързани ръце сме, защото уличната проституция в Германия е разрешена.”

Германия има най-либералните в цяла Европа закони за проституцията, поради което страната се е превърнала в дестинация за секстуризма. В интернет се предлагат пътувания до Германия с тази цел. Мнозина се възмущават, че така се насърчават принудителната проституция и търговията с хора.

“Ние сме бардакът на Европа. Нещо повече – в цял свят вече ни се носи славата и скоро ще догоним Тайланд в това отношение”, казва в репортажа депутатката Лени Браймайер от Социалдемократическата партия. “Те идват в Германия, за да вдигат с поршето си 260 км/ч и да забършат евтино някоя проститутка. Такава е Германия в очите на чужденците, от което аз искрено се срамувам”, добавя тя.

Призиви за забрана

Браймайер настоява проституцията в Германия да бъде забранена със закон – по примера на Швеция, където проститутките не се преследват от закона, а само сводниците. И в други страни е въведен т.нар. северен модел. Във Франция например тези правила важат от 2016 година.

В Германия обаче засега очевидно липсва необходимата подкрепа за подобна мярка. Позицията на германското правителство гласи: “Засега няма доказателства, че забраната в Швеция е довела до намаляване на случаите на търговия с хора. (…) Цел на политиката в Германия е жените да бъдат защитени от насилие”. Противниците на подобна забрана се опасяват освен това, че тя може да поощри нелегалната проституция и да маргинализира проституиращите.

Търсенето стимулира

Европейският парламент е за забрана на проституцията и през 2014 г. призова страните от ЕС да приемат закони за забрана на проституцията. Изследване на Европейската комисия сочи, че в страните, в които проституцията е легална, има по-високо търсене на сексуслуги. А голямото търсене води и до засилване на търговията с хора./ DW