Догодина е възможна пренастройка на декодерите за цифрова телевизия

Димитър Димитров, директор на дирекция „Съобщения" към Министерството на транспорта и съобщенията

Пренастройка на декодерите за цифрова ефирна телевизия ще се наложи догодина, ако бъде одобрен Националният план за разпределение на радиочестотния спектър в обхвати 700 MHz, 23 GHz и 26 GHz. Димитър Димитров, директор на дирекция „Съобщения” към Министерството на транспорта и съобщенията, каза, че пренастройката няма да наложи купуването на нови декодери.

„Всеки потребител ще трябва да си пренастрои каналите, които използва. Ако използва примерно 50-и канал, ще трябва да го настрои съобразно този канал, който е предоставен за този район. В никакъв случай няма да се купува ново оборудване, нови декодери, нови телевизори. Това нещо ще се случи най-късно до края на месец април 2020 година”.

Националният план за разпределение на радиочестотния спектър е на етап обществено обсъждане. Целта му е в България да се появят 5G мрежите за пренос на данни. Според Димитров това ще мотивира мобилните оператори да изградят мрежата си и там, където нямат покритие.

„С измененията на плана се дава възможност да се осигурят достатъчно големи честотни блокове в радиочестотната лента между 24 и 27 гигахерца, която е предназначена да бъде предоставена на операторите за използване в гъстонаселени райони, където ще има повече ползватели на високочестотен сигнал. Очакваният ефект е да се създават условия за пълно покритие, което е най-важното, на територията на страната, а не както е досега – покритие на територията само по население”.

Промяната на използването на честотите обаче ще постави операторите и потребителите на цифровата ефирна телевизия пред ново предизвикателство.

„Новото честотно разпределение не е свързано с освобождаване на честоти от Министерството на отбраната за цивилни нужди”, каза още Димитров.

Към момента публикуваният за обществено обсъждане национален план за разпределение на радиочестотния спектър не е бил критикуван. Това става ясно от липсата на публикувани становища на обществения портал за обществени консултации.

Преди седмици правителството актуализира и политиката в областта на електронните съобщения и даде възможност предприемачи и изследователи да тестват нови безжични технологии бързо и на ниска цена в най-различни честотни ленти чрез издаване на временни разрешения.

Европейският съюз със своите документи също насърчава внедряване на 5G технологията. Цел в документите е до края на 2020 г. всяка държава членка да определи поне един голям град за 5G град и до 2025 година всички градски райони и основни наземни транспортни маршрути да имат непрекъснато 5G покритие.

Източник:БНР