Какво да ядем през лятото и как да се пазим от горещините?

Митко Джорджев

Таекуондистът Митко Джорджев:

– Едно 10-15-минутно раздвижване през деня или сутринта ще помогне на тялото да се събуди и активизира
– Изключете постепенно захарта и солта, както и храни, наситени с трансмазнини
– Хубаво е между храненията да се изяжда и по един плод

Кардиологът д-р Александър Спасов:

Д-р Александър Спасов

– Правете си редовно профилактични прегледи
– Хидратирайте се с вода, а не с газирани напитки
– Кафето е един прекрасен антиоксидант, стига да не се прекалява с него
– В България се наблюдава удължаване на живота

В последните години здравословното хранене придобива все по-голяма популярност. В пролетните месеци всеки иска да има по-изваяна фигура и да изглежда по-добре на плажа през идващото лято. С настъпването на горещините пък все повече хора се обръщат към по-леките храни.
За здравословното хранене в жегите и най-добрия режим потърсихме един от най-добрите родни таекуондисти – Митко Джорджев. Освен като много талантлив състезател, дупничанинът е известен сред своите съграждани и като почитател на здравословното хранене.
„Запалих се по здравословното хранене, откакто започнах да съм професионален състезател, тъй като спортът ми го изискваше. Не само през лятото, но и през другите сезони препоръчвам по-леки и бързо разграждащи се храни като например повече плодове и зеленчуци, защото те са с голям обем и създават чувство за ситост”, коментира пред „Вяра” Митко Джорджев.
Таекуондото изисква от него да бъде в определена категория и затова понякога му се налага да сваля килограми за дадено състезание. В такъв случай младежът намалява въглехидратите, които приема – най-вече ориз, хляб и картофи.
Състезателят на СК „Гладиатор” препоръчва в горещините да се избягват мазните и тежки храни, тъй като те се разграждат много бавно и създават чувство за тежест в стомаха. А това усещане не е никак приятно, особено през лятото. Дупничанинът приема газирани напитки, но само от тези без захар и според него именно те не са проблемни.
„Тялото ни се нуждае постоянно от всякакви витамини и можем да си ги набавим с по-пълноценно хранене, повече плодове и зелени зеленчуци. Също така могат да се добавят и някои хранителни добавки”, добави състезателят по таекуондо.
Той даде съвет и какви леки тренировки можем да правим, за да се чувстваме добре и във форма:

Здравословното хранене е много важно.

„Едно 10-15-минутно раздвижване през деня или сутринта ще помогне на тялото да се събуди и активизира. Например хубава загрявка, няколко клякания, няколко коремни преси, лицеви опори и общодвигателни упражнения”.
Митко Джорджев допълни, че всеки, който иска да започне да се храни по-здравословно, трябва да започне с малки стъпки.
„Изключете постепенно захарта и солта, както и храни, наситени с трансмазнини. Наблягайте повече на протеини като месо, риба, извара, кашкавал и сирене. Зеленчуците също трябва задължително да присъстват в менюто. Хубаво е между храненията да се изяжда и по един плод”, завърши таекуондистът.
„Вяра” се срещна и с медицинско лице, което да даде своите препоръки как да се пазим от жегите и какво е най-удачното хранене за този период от годината.
Д-р Александър Спасов е лекар на индивидуална практика с дългогодишен опит. Работи основно в Перник, както и в Дупница веднъж седмично. Завършил е медицина през 1986 година, специализира „Вътрешни болести” през 1991 г. и „Кардиология” през 1998 г. Работил е и в столицата, в Бърза помощ и интензивни отделения.
„Жегата е сериозен проблем и малко хора се замислят за това. Топлината предизвиква най-вече разширяване на кръвоносните съдове. При хората с артериална хипертония, които приемат диуретици, т.е. медикаменти, които водят до обезводняване, този проблем се засилва значително. Затова е възможно рязко спадане на артериалното налягане. В такива случаи медикаментите не трябва да се спират. Пациентите трябва да се обърнат директно към лекуващия си лекар. По отношение на хората със сърдечна недостатъчност, които също не са малко, това също е много важно. Спадането на артериалното налягане води до нарушаване на ударния обем и влошаване изобщо на състоянието. Така че нито един от пациентите не трябва да спира назначеното си лечение. Трябва да се консултира с лекуващия си лекар и ако е нужно, дозировката да се коригира. Освен това бих препоръчал през топлото време сърдечно болните да излизат рано сутринта и привечер – тогава, когато няма директно слънцегреене”, каза д-р Александър Спасов.

Таекуондистът в действие

По думите му рисковите групи през горещите летни дни са и пациенти, които са преживели мозъчен инсулт, както и такива с ритъмни нарушения. Бременните жени също трябва много да внимават по отношение на излагането на жегите.
„Независимо от това дали пациентът е болен и приема някакви медикаменти, или става дума за здрав човек, в топлината се губи голямо количество течност. Това става с изпотяването и перспирацията, това е загубата на влага по време на дишането. Така че както пациентите, така и здравите хора трябва да се хидратират. Това не става с газирани напитки, а става с вода. Тук ще обърна внимание и на един от най-големите бичове в момента, а именно т.нар. енергийни напитки. Там историята е фирмена и е свързана основно с печалбата. В голямата си част тези енергийни напитки имат по-високо съдържание на кофеин, което е в пъти повече от едно кафе. В този случай рискът от предизвикване на пристъпно сърцебиене, камерни тахикардии, чести камерни екстрасистоли е много по-голям. Има и здрави хора, които не знаят, че сърцата им са предразположени към ритъмни нарушения. И ползването на едно такова нещо може да отключи много сериозен проблем. Наистина в тези напитки има доста кофеин и нещата може да се усложнят при пациенти с ритъмни нарушения и сърдечна недостатъчност, с артериална хипертония, ако ползват такова нещо. Тоест приемането на вода е най-важното, на ден трябва да се пие по 2 литра. По отношение на храненето трябва да се набляга предимно на плодове и зеленчуци. Нека хората избягват тлъстите меса, газираните напитки също не са много желателни, както и солената храна”, добави д-р Спасов.
Попитахме кардиолога и за една от най-разпространените и обичани напитки в света, а именно кафето. Според него то е полезно, но както всяко нещо, не трябва да се прекалява с него.
„Кафето е един естествен антиоксидант. То е една прекрасна напитка и има своето място, стига да не се прекалява. Стига да е едно или максимум 2 кафета на ден, като е препоръчително консумирането му да става до обед. След това обикновено проблемът става малко по-голям. Сърдечно болните могат да приемат кафе, но то трябва да бъде безкофеиново”, допълни лекарят.
Той говори и за това дали намалява възрастовата граница на сърдечно болните.
„Аз съм с над 30 години практика и имам своето виждане по този въпрос. Първо, в България се наблюдава удължаване на възрастта и живота по принцип. Това се вижда във всички европейски страни и колкото и да си говорим, ние не сме бавноразвиваща се страна. Тоест, ако преди две десетилетия средната възраст при мъжете е била около 60 години, сега е около 70. При жените е малко повече, до 75-годишна възраст. Това е както у нас, така и в Европейския съюз. Малко по-назад сме, но не много. По отношение дали се подмладява възрастовата граница на сърдечно болните – да, така е. Но това е не толкова от самите заболявания, а от възможността на медицината да ги открива по-рано. Подмладяването на този тип здравословни проблеми е свързано именно и с това. Освен това младите хора задължително трябва да знаят, че има и предразположение към такива заболявания. Затова трябва редовно да си правят профилактични прегледи. За сърдечните заболявания е много важно да се разбере дали един млад човек има хипертония, т.е. високо кръвно. Трябва да се знае и дали има нарушения на липидния си статус, т.е. дали мазнините в кръвта са му високи и е много важно да се разбере дали има някаква аномалия по отношение на сърцето си”, коментира опитният кардиолог.
Не подминахме и темата дали стресът в днешно време увеличава риска от инфаркти. Според д-р Спасов стресът единствено повишава нивото на симпатикуса.
„Симпатикусът сам по себе си е един нормален нерв в човешкия организъм, който увеличава нивото на адреналина и норадреналина. Важно е да се знае, че при хора, които имат предпоставки за заболяване, стресът е много по-голям проблем, отколкото за един здрав човек. Сам по себе си, без да има предпоставки за това, стресът няма как да предизвика заболяване, освен невроза”, завърши д-р Александър Спасов.