WWF изготви “Рибен буквар” – джобен наръчник при покупка на риба

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Отговорната консумация ще позволи на океаните да регенерират критично намаляващите рибни запаси

“Денят на рибната зависимост маркира последиците от една плашеща тенденция – че Европа консумира повече риба, отколкото може да улови в своите териториални води или е отгледала в своите рибни ферми.” Този коментар направи пред БНР Константин Христов от Световния фонд за дивата природа – WWF по повод последните данни от доклада на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Данните показват, че Европа днес е по-зависима от внос на морски продукти, отколкото от когато и да е в историята. Развиващите се страни като основни износители на риба за Европа са и основните потърпевши от изчерпването на рибните запаси в световния океан, посочи експертът.

“Повече от 3 милиарда души – това е половината световно население, разчитат на рибата като основен източник на храна, на животински протеин. Много от тези хора живеят в райони, където достъпът на каквато и да било друга храна е затруднен. Ако рибата се изчерпва в такива размери, каквито сме свидетели днес, много от тях няма да имат средства за препитание и доходи”, отбеляза Константин Христов от WWF.

Една трета от рибните популации по света е подложена на свръхулов, а годишната консумация на риба се повишава два пъти по-бързо от нарастването на населението на Земята, се сочи в доклада. Европейският съюз вече е изконсумирал всичките си рибни ресурси за 2019 година и до края на годината ще разчита единствено на внос на риба и морски продукти, за да задоволи потребителското търсене.

Повече от 4,5 милиона риболовни съдове всеки ден излизат в морето в търсене на риба, допълни Христов. WWF съветва, ако искаме да продължим и в бъдеще да ядем риба, да избираме сертифицирани морски продукти, които гарантират, че рибата е отгледана по устойчив начин и не нарушава баланса, тоест позволява на океаните да регенерират рибните запаси и не отнема хляба на хората, които си изкарват прехраната с риба.

Българинът консумира едва 6 килограма риба годишно. На фона на държави като Португалия, Испания и Литва, които водят класацията в Европа, това е много малко. Въпреки това страната ни още на 1 юни е изчерпала рибните си запаси, припомни природозащитникът.

Организацията WWF е подготвила “Рибен буквар”, който е първи по рода си, съобщи Константин Христов.

“Това е един джобен наръчник, много симпатичен, който дава указания на всеки как да избира риба в супермаркета. Разгъва се като акордеон и вътре под формата на светофар, с три различни цвята – червено, жълто и зелено, ние показваме коя риба е хубаво да се избира, коя е хубаво да се избягва и коя може да се хапва, но по-рядко. Смятаме, че в този джобен наръчник потребители, които нямат време в бързината да се запознаят подробно със състоянието на рибата и рибните запаси по света и как те влияят на хората, на рибните популации, много лесно могат да направят своя избор, докато пазаруват. Освен че ще бъде полезно за природата, то може да премине и под формата на забавление.”

WWF работи специално за опазването на есетрата – риба, която се търси не толкова заради вкуса на месото, а заради черния хайвер, който струва десетки хиляди на черния пазар.

“Това е една много интересна риба. Тъй като тя е по-скъпа на пазара, всъщност нейната продажба е забранена. Рибата, която би трябвало да можем да си намерим в магазините и ресторантите, трябва да бъде от аквакултури, всяко друго нещо би било нарушение на закона. Тази риба е много интересна, защото изчезва, а е връстник на динозаврите. Тя е била тук преди 200 милиона години, когато не е имало хора на планетата и ние за няколко десетки години сме в състояние да я унищожим почти напълно”, коментира Константин Христов.

Той разказа, че от WWF – България няколко пъти са зарибявали река Дунав с малки екземпляри есетра. “За да можем да продължим популацията и да можем да я запазим за бъдещите поколения, защото това е една риба, която има жизнен цикъл, подобен на този на човека. Тя не се размножова всяка година, а полова зрялост добива на 15 години. Можете да си представите колко лесно може да изчезне такава риба.”

Източник:БНР