Отсеченото дърво е в чинията Ви

Мартин Муно

През 2018 година по цял свят са унищожени горски площи с размерите на Англия. Виновен е нашият глад за месо, соя и биогориво. Можем да спасим планетата само ако променим потребителското си поведение.

Коментар от Мартин Муно

Всяка минута изчезват гори с размер от около 30 футболни игрища. Това, уважаема публика, означава, че докато вие четете този коментар, ще са изчезнали горски площи с размер на 100 футболни игрища. Повечето от тези гори са унищожени завинаги. Цитираните цифри не са плод на абстрактни изчисления, те се базират на оценките на сателитни снимки от проекта Global Forest Watch.

Всяко дете знае какво голямо значение имат горските площи за екологичното равновесие на нашата планета. Нека да припомним, че само тропическите гори абсорбират една трета от газовете, които произвежда човечеството и които водят до парниковия ефект. Неслучайно наричаме горите „белите дробове на нашата планета“. И всички трябва сериозно да се разтревожим, че тези бели дробове боледуват.

При това тук не става дума за временни феномени като горски пожари или рекултивация на почвата, когато унищожените площи отново се залесяват. Не, става дума да постоянна сеч. Горите, главно в Азия и Латинска Америка, се превръщат в пасища или плантации.

Нелегална сеч в Камбоджа

Тропическите гори се изсичат, за да бъде задоволен нашият глад не само за евтина тропическа дървесина, но и за месо, соя, биогориво или палмово масло. И нека не опростяваме нещата, сочейки с пръст само единични виновници като бразилския президент Болсонаро, който, без да му мигне окото, заявява, че не му пука за климата и околната среда.

Нашето лично поведение като потребители също насърчава онези, които унищожават тропическите гори на хиляди километри от собственото ни местоживеене. А ние дори не си даваме сметка за сериозните последици: в Бразилия прокуждат цели етнически групи от селата им, за да се отвори място за плантации, а орангутаните в Малайзия и Индонезия са застрашени от изчезване.

Опазването на околната среда започва от чинията

Но не са само тези „локални злини“. Унищожаването на горските площи има последици за всеки отделен човек на тази планета. Тъй че ако приемате унищожаването на тропическите гори, Вие явно сте решили да захвърлите на боклука и националните и международни климатични цели.

Все повече хора осъзнават колко важно е опазването на климата – доказателство за това е движението #Fridays for Future. Към него се присъединяват все повече сподвижници, които променят и потребителското си поведение. Старите електрически крушки се заменят с LED, на мястото на стария хладилник се настанява нов, енергоспестяващ модел, който е и много по-красив.

Помогнете на дървото – то ще помогне на Вас

Но от всички тези нови, „яки“ продукти няма никаква полза, ако не се подеме решителна борба срещу унищожаването на горите. За нас като потребители е много важно например продуктите да са обозначени с ясна информация дали при производството им се унищожават гори. Засега обаче това са само мечти. Нещо по-лошо. Съгласно един доклад на екологичната организация Amazon Watch, дори плодовете, от които се произвеждат бионапитките “смути”, се отглеждат на нелегално изсечени горски площи. Тъй че ние очевидно трябва да ограничим консумацията на такива продукти, за които не знаем със сигурност дали произхождат от устойчиво култивиране, или от свърхексплоатирани площи. Може да звучи като някаква аскеза, но въпреки това помага за защитата на горите. Тоест ние помагаме на едно дърво да продължи да расте, независимо къде се намира. А то пък защитава нашия климат. Независимо къде живеем.