ОбС прие с мнозинство бизнес плана за развитието на ОФК „Пирин” в Благоевград

Всеки мсец до 14-о число дружеството ще прави публичен отчет на разходваните средства, стана ясно на сесията.
  • Дружеството, спонсор на отбора, ще придобие 75% от капитала, останалите 25% остават на общината

 

Общинският съвет прие с мнозинство бизнес плана за развитието на ОФК „Пирин”, предложен от „Емирейтс Фъндс Ексчейндж”. Той се състои от две основни фази. Първата е за придобиване на управленско участие в дружеството, а втората е свързана с инвестиционната схема за предоставяне на финансиране на футболния клуб.
Дружеството ще придобие 75% от капитала, останалите 25% остават на община Благоевград.
С решението си общинските съветници възложиха на управителя Венко Попов да направи необходимото за изпълнение на първата част от бизнес плана, а на кмета д-р Атанас Камбитов – да направи необходимото за реализацията на втората фаза.
„Искам да благодаря на община Благоевград и на кмета д-р Атанас Камбитов, че ни приеха за свои партньори. Тази наша инвестиция е в подкрепа на обществеността в този красив град. Всички ние сме обединени от идеята да направим силен отбор, който да печели и да сме горди с успехите му. Ще направим всичко възможно това да се случи”, заяви Павел Белогоур, собственик на дружеството.
Кметът Камбитов благодари на инвеститора за решението му да подкрепи финансово и в дългосрочен план емблемата на града – ОФК „Пирин”. „В бъдещото управление на клуба инвеститорът ще има 75% дялово участие, а общината – 25%, като наше задължение ще е да осигурим 0,5% от целия годишен бюджет за издръжката на клуба. Това прави около 350 000 лв. на година при настоящия бюджет, а в предишни години сме давали много по-големи суми, като сме стигали и до 1 милион лева на година”, подчерта кметът д-р Атанас Камбитов.
Бизнес планът на новия инвеститор предвижда да бъде назначен втори управител в дружеството, както и да има контрольор, който да следи за финансовата дейност в клуба. Ще се разкрият и поддържат, с цел осигуряване на по-голяма прозрачност, отделни банкови сметки – за детско-юношеската школа и финансирането й, за постъпленията от рекламодатели и за бюджета, който дружеството ще осигурява за период от 6 месеца до 1 година напред. Всеки месец до 14-о число дружеството ще прави публичен отчет на разходваните средства.
Няколко години основната издръжка на футболния клуб се осигуряваше от община Благоевград заради липсата на сериозен инвеститор.