Откриха паметник на легендарната Румена войвода в родното й село Гюешево

Евродепутатът Ангел Джамбазки

Тържествено беше открита паметната плоча на легендарната Румена войвода в родното й село Гюешево по повод 190 г. от рождението й. Дворът на читалище “Просвета 1921” в пограничното кюстендилско село бе изпълнен с десетки хора. Там бе поставена паметната плоча, която да напомня на поколенията, че една от малкото жени войводи, играла важна роля в българската история, е родена и израснала в село Гюешево.

Зорница София и мъжете от клуб “Традиция”

Специално за случая на бял кон пристигна режисьорът и главна героиня на филма „Воевода” Зорница София, заедно с нейната дъщеря Ники Амрита (малката Румена войвода) във филма.

Участие взе и клуб „Традиция” от Радомир, който пресъздаде атмосферата от историческото време, а откриването завърши със залпове в чест на войводата и всички загинали за свободата на България.

Кметът Петър Паунов пред паметната плоча

Всяка година в Гюешево почитат войводата, като в края на месец юли правят Хайдушка вечер в селото. Румена войвода е родена в селото през 1829 г. Според нейния баща Георги дъщеря му Румена се е родила в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни.

През 1856 година тя излиза в гората като хайдутин и организира чета. Стоян Ковача е първият, който се присъединява към четата и става неин байрактар. По-късно са убити след предателство от техен четник. Според други сведения двамата оцеляват, но четата се разпада и Стоян и Румена заминават за Австро-Унгария и се заселват в град Арад в днешна Румъния, където остават до края на живота си.

Зорница, изиграла Румена войвода, пристигна на бял кон.

„Идеята ми е от доста време, но най-накрая успях да я реализирам. Няма как в това село да не бъде поставена плоча на тази велика жена“, споделя Георги Петров, областен председател на ВМРО, който доуточни, че голяма финансова и фактическа помощ са оказали наследниците на Румена войвода, които живеят в Северна България.

Ники Амрита (малката Румена воевода)

Събитието уважиха също евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и кметовете на община Кюстендил Петър Паунов на община Бобов дол Елза Величкова, както и наследници на легендарната Румена войвода от цялата страна.