1005 г. от битката при Ключ и ослепяването на войниците на цар Самуил

Умиращият Самуил и ослепените му бойци (миниатюра от препис на Манасиевата хроника, 14-ти в.)
  • Нови документи разкриват подробности около смъртта на българския владетел

  • Ослепяването е ставало много бързо, като върху жертвата е скачал човек, докато той е бил вързан, разказва доц. Георги Николов

 

 

Навършват се 1005 години от ослепяването на войниците на цар Самуил и битката при крепостта „Ключ”. Учени разкриват нови документи за кулминацията в половинвековния конфликт между Византия и България. Византийският император Василий Втори изпраща войска, която заради трудния планински терен се движи три дни и три нощи към българската крепост „Ключ”. Последните проучвания показват, че влашки овчари са насочили византийците. Заради тази битка императорът Василий Втори е наречен Българоубиец. През лятото на 1014 г. българите са нападнати в гръб, изпадат в паника и голяма част от тях попадат в плен. 15 хиляди войници са ослепени. „Едно нечувано в християнската история злодейство.

Доц. Георги Николов

В последно време на запад от нас правят опити да се каже, че ослепяване не е имало, а от тук и прозвището Българоубиец не е съществувало. Ослепяването е ставало много бързо, като върху жертвата е скачал човек, докато той е бил вързан”, разказва доц. Георги Николов от СУ „Св. Климент Охридски”. Тези, които оспорват събитията отпреди 1005 години, са македонски и немски историци. Истината е, че на бойното поле се връща синът на цар Самуил Гаврил-Радомир и спасява баща си. Докато се лекува от раните си, царят научава за унижението над войниците си. „Когато Самуил вижда тези ослепени нещастници, получава удар, припада. Съвземат го с малко благовония и казват, че когато поискал да пие студена война, пил и издъхнал”, обяснява доц. Георги Николов. С ослепяване ромеите са наказвали разбунтували се поданици. Но след като прилагат същото и към българите, във византийските извори за Самуил пише: „той беше непобедим по сила и ненадминат по храброст”.

Петричани почитат цар Самуил.

А българи и византийци си спомнят за него като за цар на българите. Във времето на социалистическия реализъм трагедията на ослепените Самуилови войници е пресъздадена в центъра на София от обвинявания във формализъм скулптор Любомир Далчев. По-късно специалистите сравняват композицията му с „Гражданите на Кале” на Огюст Роден, която е вдъхновена от Стогодишната война между Англия и Франция през 14-ти и 15-и век./ btvnovinite.bg

По повод годишнината от битката при Ключката клисура пък НПМ “Самуилова крепост” посреща посетителите с изложба, посветена на живота и делото на цар Самуил.

Гледайте видео

https://www.facebook.com/279439819056955/videos/253237312048185/