Със скоростно изкачване и концерт на 3 август ще бъде отбелязан празникът на хижа „Яворов“. Това каза за БТА секретарят на Туристическо дружество „Пирин“ Радко Божинов. Организатори на традиционния събор, с който тази година ще се отбележи 86-годишнината на хижата, са туристическото дружество и община Разлог.
Празникът ще започне в 10 часа с бързо изкачване на туристи по екопътека към хижата. От 10,30 часа започва скоростно изкачване за велосипедисти. По време на изкачването, за около половин час, няма да бъде допускано движението на автомобили по пътя за хижата, за да се избегнат инциденти, каза още Радко Божинов.
Празничната програма започва в 13 часа с концерт, в който ще вземат участие местни групи. Сред тях са и танцьорите и певците от ансамбъл „Разложки мераци“, допълни секретарят на туристическо дружество „Пирин“.
Хижата е сред предпочитаните места от туристите от страната и чужбина, а на традиционния събор се събират много хора, които обичат планината, каза още Радко Божинов. Той разказа, че старата сграда на хижата е построена преди 86 години по инициатива на туристическото дружество. Открита е на 6 август 1933 година и от тогава до днес всяка година в началото на август любителите на планината се събират и празнуват.

Please follow and like us: