АБВ и Георги Градевски дават втори живот на книги

  • С експрезидента Георги Първанов започнаха кампанията „Дари книга”

Инициативата на политическа партия “АБВ-Младежи” и Георги Градевски „Дари книга” започна днес (30 юли) в Дупница. Началото на кампанията уважи и експрезидентът Георги Първанов, който дари книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“, в която е съавтор и автор на предговора. Стартът бе даден на централния площад „Свобода”.

„Целта на инициативата „Дари книга” е да се даде втори живот на прочетените книги. Кампанията ще продължи два месеца и половина, като крайният срок е 15 септември. До 10 септември всеки желаещ гражданин може да дари книга на 3 обекта в нашия град. Единият обект е разположен на площада в Дупница, вторият обект – в Градската гтрадина, а третият – в жк „Бистрица”. Целта е да се съберат възможно повече книги, които след това ще бъдат обработени и включени в списъци. Списъците ще бъдат предоставени на всички читалищни библиотеки, както и на училищни библиотеки. Настоятелите ще могат да изберат нужната за тях литература, а с останалата част от книгите ще организираме борса, на която тези книги ще бъдат продавани на символични цени. Допълнително ще имаме кутии или списък с желаещи, които могат да направят дарения – с пари, работа или материали, за да можем да помогнем за извършването на ремонти на читалищата, имащи най-голяма нужда от това. Миналия месец обиколих всички читалища. Повечето от тях са в окаяно състояние, което говори недобре за нас като нация”, обясни Георги Градевски. Кандидатът на АБВ за кмет на община Дупница посочи, че най-тежко е състоянието на читалище „Пенчо Славейков”. „Трагично е положението там. Покривът тече, от дограмата духа. Отвратителни условия. И там все още има достойни хора, които се занимават с деца, има група по декупаж”, допълни Градевски.

„Аз и моят екип сме на линия и тук ще бъдем нерядко във времето, което ни предстои в близките месеци”, коментира Георги Първанов. Бившият държавен глава подчерта, че е участвал в предизборна кампания в Дупница преди 22 г., запознат е с настроенията на гражданите и неслучайно АБВ започва интелектуална кампания, насочена към духовността и мисленето на хората.