Стотици вярващи от Долна баня и Костенец пристигнаха за 19-ата годишнина от освещаването на църквата в Момин проход

  • За направата на десетте казана с 1000 литра курбан чорба се погрижиха десетки жени и мъже под умелото ръководство на главния готвач Васил Змияров и на Петрунка Пашова

 

Стотици миряни от Момин проход, Костенец, Долна баня и околните села пристигнаха в курортния град Момин проход, известен у нас и в чужбина с лековитата си минерална вода.

Тържествена света литургия и водосвет в чест на 19-ата годишнина от освещаването на църквата в Момин проход отслужи енорийският свещеник от град Костенец ставрофорен иконом Георги Георгиев в съслужие със свещеноиконом Антон Апостолов – предстоятел на храма, и йерей Атанас Николов от пазарджишкото село Равногор.

В храма, построен в чест на лечителя, чудотвореца и закрилника на лекарите св. вмчк Пантелеймон, миряните запалиха свещ за здраве, целунаха иконата на светеца, отправиха молитва за по-честити и благодатни дни и се поръсиха със светена вода. В този ден бе почетена и паметта на светите Седмочисленици, както и успението на свети Климент, архиепископ Охридски. Празничната църковна служба бе украсена с чудесните песнопения на мъжете от вокалната група “Боили”.

По традиция за храмовия празник на църквата в курорта Момин проход в двора на светата обител бе специално приготвен курбан за здравето и благополучието на местните хора и техните гости. За направата на десетте казана с 1000 литра вкусен курбан се погрижиха десетки жени и мъже под умелото ръководство на главния готвач Васил Змияров от село Костенец и неговата помощничка Петрунка Пашова. В жертвоприношение за курбана ритуално бе представено 400 кг теле.
На празничната църковна служба присъства и кметицата на град Момин проход Йорданка Митрова, общински съветници.
На трапезата в светата обител седнаха и похапнаха от вкусната манджа деца, младежи и възрастни хора, а всеки отнесе у дома и по кофичка от празничния курбан за семейството.