Председателят на Съюза на съдиите: Подменени са важните теми за главния прокурор

Калин Калпакчиев

“Висшият съдебен съвет (ВСС) успя да подмени изцяло разговора и темите, които са важни в процедурата по избор на главен прокурор”, коментира председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев в сряда пред БНР. Съдията обясни, че ВСС не говори за нужната реформа на държавното обвинение, властта на главния прокурор и нуждата от намаляване на правомощията му в много сфери на обществения живот.
“Когато е ясно, че се разполага същината на процедурата (по избор) в летния сезон, това показва нежелание да има сериозно обсъждане“, коментира съдия Калпакчиев, който бе член на предишния Висш съдебен съвет.
Той говори и за репликата на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, че не споделял виждането на “десните екстремисти“ за разделението на властите.
“Репликата, изпусната в интервюто, или може би провокативно да я е казал, знаейки, че нищо няма да последва от това, всъщност може и да е вярна, т.е. че разделение на власти и по-специално независимост на съдебната власт не съществува или поне в повечето случаи“, каза Калпакчиев.
Той коментира и случая с разкритите лични данни на съдия Мирослава Тодорова, която е бивш председател на съдийския съюз. Калпакчиев каза, че Съдийската колегия на ВСС е реагирала “някак под принуда и с нежелание, не е ясно какво ще се случи от проверката в инспектората и защо прокуратурата не е активна по този случай“.
Калпакчиев допълни, че липсата на адекватна и бърза реакция от институциите по този случай доказва, че има организирана анархия, некомпетентност или неспособност за защита личните данни на съдиите.
“Ако всеки един съдия може да стане жертва на подобна “немарливост“, това изобщо не е маловажен проблем“, каза Калпакчиев./ mediapool.bg