Кметът П. Паунов: Над 95% от черешите в Кюстендилско са реализирани на много добра цена, фирма от Каварна поиска да прави хладилно помещение в село Таваличево

Петър Паунов

Над 95% от черешите в Кюстендилско са реализирани на много добра цена, това заяви на днешната сесия пред общинските съветници кметът Петър Паунов. Градоначалникът благодари за добрата работа на полицията, общинската охрана, кметовете и кметските наместници и добави, че е организирал среща между черешопроизводителите и представители на фирмата от Каварна, която иска да прави хладилно помещение в село Таваличево.

Благодарност към всички институции, ангажирани в опазване на реда по време на черешобера, изказа и общинският съветник Валери Йовев, който направи и предложение пред своите колеги.

„Искам да изкажа благодарност от името на черешопроизводителите на полицията, жандармерията и общинската охрана заради това, че липсваха кражби на продукция по време на кампанията. Преди 8-9 години кражбите бяха голям бич, но през последните години ги няма. Предлагам за следващия Празник на черешата да бъдат поканени и черешопроизводители от съседните общини като Дупница, Бобов дол и Бобошево, тъй като 28 000 декара са черешовите масиви в областта. Не само в Кюстендил има подобни масиви. Има достатъчно фирми за преработка на череши. Нещото, което затруднява черешопроизводителите, е реализацията на череши за прясна консумация. Ако до края на годината не се направят хладилни камери, предлагам общината да направи такава”, каза Валери Йовев.

Отношение по хладилната апаратура взе общинският съветник инж. Огнян Атанасов, който е специалист в тази област. “Хладилно съхранение не е достатъчно, а трябва и първична преработка и заготовка за това да се даде стойност на черешата, а не само да се замразява”. Той каза още, че ако се работи в тази насока, трябва да се направи добър проект.