Руски инвеститор иска да възобнови реализацията на балнеокомплекс в Сапарева баня

Основният акционер в дружеството “Аква Трийтмънт”, което бе учредено преди 6 години с цел изграждане на голям балнеокомплекс в Сапарева баня, иска да пререгистрира дружеството и да възобнови реализацията на проекта. Владимир Евгениевич Гордейчук е внесъл молба-предложение в общината, с която предлага промените. Предложението е било разгледано на заседанието на Общинския съвет в сряда, но местната управа не го одобрява и то вероятно ще бъде разглеждано на извънредна сесия на местния парламент.

Гордейчук притежава контролния пакет от акциите в акционерното дружество – 70%, а община Сапарева баня – 25%. На среща с общинските съветници преди заседанието имаше представител на „Аква трийтмънт”, който обясни, че искат да учредят ново дружество и след това да подновят реализацията на проекта. Опасяват се, че дружеството може да има задължения и искат да започнат на чисто. Намеренията на общината обаче са по-скоро в посока приватизация на акциите. И общинските съветници, и администрацията сме със становище, че е по-добре да продадем акциите, обясни общинският съветник от партия “Отечество” Костадин Николов.

Припомняме, че “Аква Трийтмънт” бе учредено през 2013 г. между община Сапарева баня и Руския фонд „Закон, справедливост и милосърдие”. Общината участва в дружеството с апортна вноска на два терена от близо 30 дка в регулация в местността Св. Богородица в Сапарева баня, върху които бе предвидено да се изгради мащабен комплекс, включващ център за профилактика, рехабилитация и генетични изследвания. Намеренията обаче не се реализираха и мястото, където бяха положени и основи, от години пустее. Руските инвеститори бяха натрупали дългове заради неплатени данъци към общината, както и към работници на обекта.