Община Сандански със спешни мерки към кучетата след случай с нахапано 5-годишно дете

Спешни мерки предприема община Сандански за разхождането на домашни любимци без каишка, повод и намордник при едрите породи кучета. Петгодишно дете беше нахапано снощи на детска площадка в курортния град.

Няколко 4-5-годишни деца играели на пясъчник в детската площадка, когато голямо куче, разхождано от стопанина си без повод и каишка, се втурнало към тях и нахапало едно от тях. Бързата намеса на родителите предотвратила по-сериозни последствия.

Детето е било с няколко открити рани, които са обработени от спешните медици.

Курортният град е пълен с туристи и заради горещините повечето от тях избират за разходка и забавления на децата прохладните вечери.

Местната власт в Сандански предприема спешни мерки за регистър на кучетата, отглеждани в домашни условия, и налагане на сериозни санкции на тези, които не спазват изискванията за безопасното им разхождане, заяви кметът Кирил Котев:

“Инспекторатът, който е към общината, вече е направил редица проверки, има констатирани протоколи, съставени на граждани. В момента се изготвя и списък на всички регистрирани, за да направим една статистика колко регистрирани домашни любимци имаме”.

Дава ли достатъчно правомощия на местните власти сега действащият Закон за ветеринарномедицинската дейност, след като предложените промени в него спряха дебата в парламента:

“Има закон, който е действащ, и имаме достатъчно правомощия в тази посока, така че конкретни стъпки и в момента има възможност да предприемаме“/БНР