Наследници на войводата Александър Климов се включиха в шествие до паметната му плоча в Горна Брезница

Наследниците на българския революционер Александър Климов взеха участие в тържество, което се проведе пред паметната плоча на войводата в кресненското село Горна Брезница.

Деца с български трибагреници съпроводиха шествието, което се предвождаше от кметовете на община Кресна Николай Георгиев, на село Горна Брезница Вела Сандрева и от председателя на Общинския съвет Мая Божинова. В прочувствена и изпълнена с много исторически факти реч живата историческа памет на Кресна Борис Сандански разказа за жизнения път и родолюбивото дело на родения в стружкото село Лъжани и завършил живота си в Горна Брезница войвода и участник в Първата световна война Александър Климов Христов (Поповски).

По време на Илинденско-Преображенското въстание Александър Климов е войвода на чета в Стружко. Във въстанието загиват девет души от рода му. След Междусъюзническата война през 1913 година отказва да стане сръбски учител и е прогонен от новите сръбски власти със семейството си в България, където една година работи като учител в село Елешница, Разложко. В Горна Брезница се заселва непосредствено след Европейската война (Първата световна война) и учителства там до края на дните си.

През 2003 година, по случай 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, в Горна Брезница е поставена паметна плоча в негова чест.