Трети ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол заради африканската чума

  • Малоброен протест в село Мрамор заради чумата

 

Трети ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол в района на Крушаре заради протест срещу мерките за ограничаване на чумата по свинете.

Обходният маршрут е през селата Камен, Жельо войвода, Кабиле. Около 40 души са прекарали нощта на пътя. Обстановката е нормална и хората са спокойни, но блокадата остава безсрочно, информира “Дарик”, като цитира Валентина Василева, която е един от организаторите на протеста.

Няколкото мъже, които са се появили на площада на селото, казали, че вече нямат прасета, защото са ги заклали в изпълнение на заповедта. В района няма огнища на африканска чума, но селото попада в санитарната зона и се налага избиване на животните като превантивна мярка. Протестиращите се въздържали от коментари. Неофициално обаче заявили, че кметът на селото е от БСП и организацията на протеста е негова инициатива, съобщава още Националното радио. Сред хората, дошли да протестират, имало и лица, които участвали в миналогодишните протести по време на чумата по дребните преживни животни в Ямболско и които се включвали в протести и срещу Истанбулската конвенция, и срещу Стратегията за детето. Протестът в село Мрамор беше обявен с искане държавата да изплати прасетата на частните стопани по пазарни цени. Кметът на район “Връбница” отрече протестът да се политизира. В Мрамор няма огнище на чума, но то попада в санитарната зона от село Петърч и затова се налага избиването на животни от т.нар. “заден двор” като превантивна мярка.

dariknews.bg