Храмов празник събира жителите на пернишкия квартал “Мошино” за 180-и път на Илинден

Жители и гости на един от големите квартали на Перник – “Мошино”, ще отбележат днес за 180-и път деня на своя покровител свети пророк Илия по стар стил. На този ден местните се събрали за първи път за молитва в новопостроената църква, носеща името му. Живеещите в тогавашното село Мошино вдигнали храма на своя глава въпреки отказа на турските управници, разказа на БТА Ани Савова – секретар на местното читалище “Съзнание 1919”.

Жител на тогавашното село Мошино
дарил за двор на светата обител
овощната си градина

Жителят на тогавашното село Мошино Лазар Иванов дарил за двор на светата обител овощната си градина заедно с намиращите се в нея 30 кошера пчели. Градежа вдигнал майстор Тошо от Самоков, иконите и иконостаса изписал художникът резбар Коста П. Павлов от същия град. По това време в селото дошли на обиколка каймакаминът и коджабашията. За да няма проблеми, стопанинът ги излъгал, че видимо модерната постройка ще му служи за кошара. След това местните жители привидно я обявили за кръчма, за да избегнат неприятности и тормоз от страна на турците.
Не след дълго таванът на “кръчмата” се сдобил с църковна утвар, твърди в книгата си “100 години Мошино” свещеник Стоян Йосифов. На 19 юли 1839 г. дървеното клепало събрало селяните на вечерна молитва. След службата дошлият за освещаването от Света гора архимандрит Йоаникий произнесъл слово, с което ободрил и насърчил селяните в борбата им за самостоятелна българска църква.
В ранни зори клепалото наново приканило богомолците на тържествена служба. Преминаващите в този момент на проверка турци били изумени, че кръчмата я няма, а пред постройката има икона. Местните излъгали турските властници, че храмът е вдигнат на мястото на съществуващ стар. Те дори успели да се сдобият с документ, от който било видно, че църквата е направена със знанието и позволението на управниците.
Век по-късно тогавашният софийски митрополит Стефан определил стореното от мошинци като “подвиг” и “чудо”.

Църквата на два пъти е изоставяна
и възраждана за нов живот

От построяването й досега църквата на два пъти е изоставяна и възраждана за нов живот. След западането й през годините през 1939 г. жителите на квартала я вдигнали отново, много по-голяма и красива. С дарения в градежа се включили 306 човека и институции. Сред тях са пернишките миньори с 80 000 лв., гражданите, събрали из чаршията в града 2567 лв. В закупуването на камбана се включили 109 спомоществователи.
В годините на социализма светата обител отново била изоставена и полуразрушена. Храмът станал убежище на скитници, които го ползвали за подслон, прозорците му били изпочупени, подът издълбан.

Чудо отново спасило храма

Занемарената черква била възстановена през 1998 г. със средства, дарени от емигриралия в САЩ български лекар Богдан Недялков, който сега е главен ктитор на храма. Проф. Недялков е с корен от кв. “Мошино”. През 1997 г. той направил дарение от 100 000 лв. за реставрирането на светата обител. Обновената църква била открита от тогавашния български патриарх Максим на 2 август 1998 година.
Паметна плоча в храма напомня, че възстановяването му е дар в памет на Неделя и Младен Неделкови (родители на д-р Неделков) и Иванка и Евгени Здравкови от Богдан Младенов Неделков и неговата фамилия. През 2002 г. д-р Неделков и братята му, които също живеят в САЩ, дарили 22,5 декара гори на кметство “Изток”, към което е днешният квартал “Мошино”. Волята на дарителите е местността да се превърне в парк за отдих на местните жители.
Празникът днес ще започне с утринна служба и света литургия в храма “Свети пророк Илия”, ще бъде раздаден и курбан за здраве. Подготвена е празнична програма на две сцени.