Демократичният съюз на българите в Босилеград е внесъл писмо до министъра на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с неиздаване на шофьорски книжки

Демократичният съюз на българите в Босилеград е внесъл писмо до министъра на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с десетки оплаквания на български граждани от Босилеград (Сърбия) с адресна регистрация в Кюстендил, на които се отказвало да им се издадат свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства. Това съобщи Иван Николов от Културно-информационния център в Босилеград.
Отказите се издавали, въпреки че кандидат-шофьорите успешно изкарали обучителни курсове за правоуправление на моторни превозни средства в съответните автошколи в Кюстендил и били регистрирани в системата на МВР и органите на КАТ в Кюстендил, каза Николов. В тези случаи ставало въпрос за българи от Босилеград, с придобито българско гражданство или лични карти за временно и постоянно пребиваване в Република България.
В мотивите за отказ били давани обяснения, че в личните документи българите от Босилеград били записани само с личното име и фамилията, но не и с бащиното, каквато е практиката в България, и електронните системи не ги приемали или че нямало данни да са пребивавали в България по време на обучителните курсове, обясни Николов.
“Ние не можем да приемем такива обяснения, защото, първо, българското гражданство и личните им документи са издадени на базата данни от Министерството на правосъдието и органите на МВР и, второ, досега такива проблеми не е имало при издаването на свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства от страна на органите на КАТ в Кюстендил”, каза още Николов.

 

Законово изискване е причината за отказите за издаване на шофьорски книжки на българи от Босилеград

Законово изискване е причината за отказите за издаване на шофьорски книжки на българи от Босилеград (Сърбия), каза за БТА Катя Табачка – говорител на ОД на МВР в Кюстендил. Тя отрече твърденията, че мотивите са в изписването на имената в личните документи на българите от Босилеград.
“Свидетелствата за управление на моторни превозни средства се издават от сектор “Пътна полиция” при ОДМВР – Кюстендил по постоянен адрес на заявителя при спазване на нормативно определени правила за необходимите документи и изисквания”, каза Табачка. Тя уточни, че документите се издават на хора, които са установили обичайното си пребиване в Р. България, като за това обстоятелство подписват декларация. Както при първоначално издаване на такъв документ, така и при издаване на нов, при пoдмяната му, с издадено от друга държава или при придобиване на нова категория, лицето заявител следва да представи декларация, че обичайното му пребиваване не е в друга държава – членка на ЕС, и че не е притежател на друго валидно свидетелство, издадено от държава – членка на ЕС.
По смисъла на европейското и българско законодателство “обичайно пребиваване” означава мястото, където лицето обикновено живее повече от 185 дни през календарната година, допълни още Табачка.
При съмнения или постъпили сигнали за хора, които са посочили постоянен адрес на територията на Кюстендилска област, но живеят и работят извън България, а са внесли заявление за издаване на шофьорска книжка и са подписали декларация с невярно съдържание, се правят проверки и се уведомява съответната прокуратура.

От полицията в Кюстендил обаче не казаха дали има такива сигнали до прокуратурата и не уточниха броя на отказите за издаване на шофьорски книжки./БТА