Поставят подвижни капани за улов на дива свиня в ловните райони, стопанисвани от ЮЗДП

На срещата беше обсъден и въпросът за съкращаване на срока за получаване на резултати от пробите за АЧС и трихинелоза.

Към момента на територията на Югозападното държавно предприятие няма регистриран случай на африканска чума по свинете (АЧС), но въпреки това трябва да продължим действията за бързо намаляване броя на дивите свине с всички законови средства. Това каза директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов на извънредна работна среща с ръководителите на 40-те държавни горски и ловни стопанства. Той разясни подробно заповедта на министъра на земеделието, храните и горите от 31 юли т.г. с мерките за предотвратяване и ограничаване разпространението на АЧС и указанията към нея.

До 10 август във всички ловни райони, стопанисвани от териториалните поделения на ЮЗДП, трябва да бъдат изградени и поставени подвижни капани за улов на дива свиня. Тази мярка, съчетана с интензивен отстрел, ще намали рязко броя им. Във всички ловностопански райони в обхвата на предприятието, съвместно с ловните сдружения, вече са определени местата за загробване на заразени диви свине при евентуални констатирани случаи на АЧС. Инж. Дамянов разпореди в кратки срокове да приключат процедурите по съгласуване на определените площадки със съответните РИОСВ и басейнови дирекции.

В рамките на седмица над 80 служители от териториалните поделения на предприятието преминаха курс на обучение.

Приключват обученията на горските служители за взимане на проби за изследване за трихинелоза и АЧС при спазване на правилата за биосигурност. В рамките на седмица над 80 служители от териториалните поделения на предприятието преминаха курс на обучение. Част от мерките е изготвената от ЮЗДП нова информационна брошура за превенция срещу болестта, която освен сред ловната общност ще се разпространява и сред стопаните на домашни свине. На интернет страницата на ЮЗДП е публикуван списък на лицата и телефоните, на които както ловци, така и граждани могат да подават сигнали при съмнение за АЧС.

В конферентна връзка съветникът на министъра на земеделието, храните и горите доц. Георги Костов препоръча на директорите на териториалните поделения да запознаят кметовете по места с ангажиментите, които ЮЗДП и държавните горски и ловни стопанства имат в борбата срещу опасната зараза.

На срещата беше обсъден и въпросът за съкращаване на срока за получаване на резултати от пробите за АЧС и трихинелоза. Откриването на ловния сезон за прелетен дивеч на 10 август т.г. е удобен момент за организиране на цялостно претърсване на ловните райони, препоръча директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.