Шимпанзетата стават по-близки, след като гледат филми заедно

Шимпанзета, гледащи видеоклипове заедно, получават същото чувство на връзка и близост, които хората могат да почувстват от гледането на филм или телевизионно шоу заедно, твърдят изследователи от американски университети.

Двойки шимпанзетата бяха наблюдавани, докато гледаха видеоклипове. Психолозите откриват засилено чувство за близост между тях по начин, който се смяташе, че е уникален за хората.

Изследователите потвърдиха, че това поведение показва “дълбоките еволюционни корени” на засиленото емоционално въздействие от гледането на нещо в компанията на някой друг.

Изследването повдига и въпроса за това какво губим, когато все по-малко споделяме такъв опит – например, ако семействата престанат да гледат телевизия заедно и всеки поотделно се включва в социалните медии, като всеки се вглъбява в своето мобилно устройство.

Изследването, публикувано от Кралското научно общество, базира изводите си след наблюдение на 45 шимпанзета, което наблюдава промените в поведението на приматите след гледане на клипове, на които са заснети други маймуни. Източник: dariknews.bg