Стогодишна германка се впусна в политиката заради климата

100-годишната германка Лизел Хайзе

Решението на германката Лизел Хайзе да влезе в политиката изкристализирало, след като й изключили микрофона по време на публично събрание. Сега стогодишната жена, станала общински съветник, се бори на страната на младите за климата, разказва агенция „Франс прес”. На онова събрание бившата учителка, пенсионирала се преди 40 години, защитавала повторното отваряне на басейн на открито. “Когато започнах (да говоря), някои не искаха наистина да ме слушат и стигнаха дотам, че изключиха контакта на микрофона”, казва тя пред АФП. И добавя: “Днес хора от цял свят идват да говорят с мен. Кой се смее сега?”. Това, което се е променило оттогава, е, че през пролетта тя беше избрана, въпреки всички очаквания, в Общинския съвет на Кирххаймболанден, в провинция Райнланд-Пфалц, само няколко седмици след като духна 100-те си свещички. Не е случайност, че въпросът за басейна е накарал Хайзе да се мобилизира. Той включва две теми, които са близки до сърцето й: младежите и общественото здраве. Оттам произтича и ангажиментът й по отношение на климата, вдъхновено от мобилизацията на младежите от движението “Петъци за бъдещето”, стартирано от шведката Грета Тунберг, което има много последователи сред германската младеж.

“Всички я уважават”

“Младите наистина ми вдъхват надежда”, ентусиазирано казва Хайзе, която се гневи срещу германската автомобилна индустрия и все още се разхожда всеки ден в живописния стар град Кирххаймболанден, с население 8000 души. Тя е част от надигащата се вълна от възрастни, които отказват да останат извън обществения живот, подобно на движението “Ома геген рехтс” (“Бабите срещу десницата”). Създадено в Австрия през 2017 г. и пренесено в Германия, то събира редовно възрастни жени, които искат да извлекат поуки от историята и да се противопоставят на расизма. Политическата кариера на Лизел Хайзе започва в началото на годината, когато 59-годишният Томас Бок, член на Общинския съвет, вижда в нея потенциална съюзничка. Бок ръководи местна политическа група, която се бори против традиционните партии и за повече прозрачност. Той се нуждаеше от кандидатка с достатъчно плам, за да се изправи срещу сегашните власти. Лизел Хайзе “има силен характер и голяма енергия”, казва той. И подробност, която според него не е без значение, много от избирателите са били нейни ученици и “всички я уважават”. В продължение на повече от две десетилетия градът беше ръководен от консервативната партия на Ангела Меркел (ХДС), а по време на последния мандат – от широка коалиция със социалдемократите, подобна на тази, която управлява страната от 2013 година.

 Гражданска смелост

Но успехът на групата, към която принадлежи Хайзе, измества центъра на тежестта в града към левицата. Бившата учителка е не само изгряваща звезда в политиката, но и свидетелка на голяма част от бурния 20-и век в Германия. Бащата на Хайзе, роден точно след края на Първата световна война, притежавал обувен завод и самият той бил член на Общинския съвет. След погрома “Кристалната нощ” през ноември 1938 г. той се обявил публично срещу опожаряването на местната синагога и преследването на евреите. “Нацистите винаги говореха за свободата, но това беше “фата моргана”, оптическа илюзия, смята Лизел Хайзе. Баща й прекарва няколко седмици в затвора, докато не се намесва приятел с връзки на важни позиции в Берлин, който попречва на изпращането му в концентрационен лагер. Хайзе обича да мисли, че е наследила част от гражданската му смелост. Тя живее в огромна къща, която някога е деляла с родителите си, на няколко стъпки от мястото на някогашната синагога, където в момента се намират дърво и паметник.

“Срамът” Тръмп

Овдовяла преди четири години след над седемдесетгодишен брак, тя живее с едно от четирите си деца и един внук. Има осем правнуци. Хайзе обича да посреща посетители в хола си, пълен с книги, включително поставена на видно място книга със снимки на Барак Обама. “Един политически лидер трябва да има визия и логична мисъл, както и да бъде хуманист”, твърди тя. Доналд Тръмп, чиито предци са от близкото село Калщадт, не й е на сърце. “Срам ме е, че дядо му е оттук”, отсича стогодишната жена. Лизел Хайзе се поддържа във физическа и психическа форма, като се занимава с градината си и гледа с огромен интерес политически токшоута. 44-годишният Сепандар Лашкари, дошъл в Германия от Иран като младеж, има кафе, в което Хайзе е била една от първите клиентки. Стогодишната общинска съветничка е “отлична реклама за града”, казва той с ентусиазъм. “Благодарение на нея много хора станаха политически активни. Тя вдъхновява млади и стари по много позитивен начин”, далеч от “цинизма”, който според него замърсява политиката./Медиапул по БТА