Д-р Сергей Иванов: Властите не се държат адекватно в борбата с африканската чума по свинете

  • Европейското законодателство не предвижда евтаназиране на незаразени животни

Властите не се държат адекватно в момента в борбата с африканската чума по свинете, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог, консултант по безопасност на храните на „Активни потребители“ .

В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ той уточни, че борбата с АЧС е предмет на европейското законодателство – директива 60 от 2002 г. и в нея има няколко неща, които в България упорито не се споменават.

„Задължителните мерки за евтаназиране касаят само стопанствата, засегнати от болестта. Няма такова нещо като изтребване в еди-колко си километрова зона и т.н. Превенцията се прави по други начини – с мерки за хигиена, контрол над дивата популация, с диагностика и епидемиологично проучване“, подчерта д-р Иванов.

В директивата също така няма разделение между домашни свиневъди, „задни дворове“, лични стопанства и индустриални ферми.

Той допълни, че „вместо да подобрим хигиената в „задния двор“, се предприемат мерки за изтребване на пациентите“.

„Мярката за изтребване на домашните свине в рамките на 20-километрова зона около индустриалните ферми е много българска, това го няма в нито едно законодателство, нито европейското, нито на Световната здравна организация, нито на Световната организация по прехрана, това е типично българско“, коментира експертът.

И посочи, че има две генерални стратегии за борба с АЧС, първата от които наскоро бе приложена в Чехия и в Белгия. Там в радиус на няколко километра от огнищата бяха убити всички свине и стратегията проработи. Но това е при ограничени райони, а в България е засегната по-голяма част от страната и това едва ли ще проработи.

„Втората стратегия беше приложена в прибалтийските републики, където бяха умъртвени животните само в засегнати ферми, а във всички други се работи за повишаване на хигиената – контрол на вредители, гризачи, кърлежи“, каза д-р Иванов./БНР