• Посетителите ще наблюдават ковашко шоу, на което ще бъдат показани тънкостите в ковашкото изкуство

 

Банско е в очакване на най-големия летен музикален форум в България – Международния джаз фестивал. Огромната му популярност по целия свят го превърна в едно от най-значимите културни събития на Балканите. Красивият старинен град Банско е място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие.

До края на 22-рото издание на фестивала следобедите в планинското градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на възраждащи местни обичаи като предене, изработка на сувенири от тъкани и тъкане на „разбой”. Активностите са част от Културни вечери „Традиции и изкуство”, които цяло лято привличат любопитните туристи пред Посетителски-информационен център. Отново там, за първи път тази година от 17 ч. до 22 ч., добре познатите на банскалии „Айрън Брадърс” организират ковашко шоу, с което нагледно ще представят пред желаещите тънкостите в ковашкото изкуство и ще потвърдят стигмата, че желязото се кове, докато е горещо.


Пред Посетителския информационен център започна демонстрация на дърворезба на фона на музикалните изпълнения на фолклорна група при Читалище „Светлина” – с. Кремен.
На 7.08. (сряда) ще се плетат шушони и ще се разкрие тайната на българската бродерия под съпровода на женска фолклорна група „Извор” -Банско.
На 8.08. (четвъртък) отново ще има майсторска дърворезба в компанията на момчетата от фолклорна група „Банска младост”.
На 9.08. (петък) посетителите ще наблюдават изключително интересното умение за бродиране на сувенирни топки, отново допълнено с изпълненията на фолклорна група „Банска младост”.
На 10.08. (събота) в музей „Велянова къща” посетителите ще наблюдават демонстрация по тъкане на резбой в съчетание с изпълненията на добре известните на всички „Бански старчета”.
От 9 до 13 август художничката Мариана Стефанова ще открие изложбата си „Доза изкуство”, разположена във фоайето на Посетителски информационен център.
Фолклор, джаз и изкуство се преплитат в Банско, за да затвърдят позициите му като град на свободния дух и да запазят първото му място като най-добра фестивална дестинация на Балканите.

 

 

Please follow and like us:

1 коментар

  1. Имам приятели от ИСпания, които всяка година ми идва на гости и всяка година не им омръзва и искат да ги водя в Банско, като влюбени са в града и атмосферта му

Comments are closed.