13 са щъркеловите гнезда в Долна баня

От ранна пролет до късна есен долнобанските щъркели по своеобразен начин красят рилското градче и създават красота, чар и радост за местните хора, както и за многобройните гости и преминаващи нашенци и чужденци.
Общо 13 на брой са днес щъркеловите гнезда в Долна баня и курорта, като повечето от тях са разположени по комините и покривите на къщите в центъра на града.
Долнобанското корито е богато на вода – тук преминават реките Марица и Долнобанска Бистрица, на зеленина, чист въздух и храна за дългокраките. И затова от незапомнени времена Долна баня и селищата в района са станали гостоприемен дом за тях.
Преди 13 години Долна баня спечели първо място в организирания за първа година у нас конкурс за селище с най-много щъркелови гнезда и гнездящи двойки бели щъркели. Тогава природозащитниците от Българското дружество за защита на птиците преброиха общо 22 гнезда и толкова гнездящи двойки.
Организирани бяха местни конкурси за разказ и рисунка на тема “Белият щъркел”.
Три поредни години Долна баня бе организатор и домакин на първия в страната ни международен екофестивал „Зелена вълна – 21-ви век”, като на победителите в конкурсната програма за филми се връчваше призовата награда – статуетката „Щъркелово гнездо”.