Десислава Танева: България ще получи 2,9 млн. евро от ЕС за борба с чумата по свинете

СНИМКА : БГНЕС
  • Предвидени са и 11 млн евро компенсация за индустриалните свинеферми

  • Собствениците на нерегистрирани, но умъртвени прасета ще получат по 300 лв, но не за всяко прасе поотделно, а за цялото лично стопанство

 

След среща на земеделския министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис в Брюксел стана ясно, че България ще получи 2 900 000 евро от Европейския съюз като финансова помощ за борба с африканската чума по свинете. Тези пари са за дезинфекция и диагностика на животните.

Освен това до 30 дни Брюксел ще отпусне още 11 млн. евро, които са за компенсация за унищожените прасета в индустриалните свинеферми.

Информацията съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на земеделието доц. Янко Иванов.

Европейският съюз ще подпомага финансово страната ни до окончателното приключване на случаите с африканска чума по свинете, уточни д-р Александра Митева от Агенцията по храните:

“Тези 11 милиона се актуализират всеки месец и като процент, като сума за съфинансиране от страна на Европейския съюз, това нещо всеки месец ще се надгражда”.

На извънредната пресконференция в агроведомството уточниха, че собствениците на нерегистрираните домашни прасета, които превантивно са ги умъртвили, ще получат по 300 лв, но сумата е не за всяко прасе поотделно, а за цялото лично стопанство./БНР