Над три хиляди човека играха хора и се веселиха на събора в кочериновското село Мурсалево

Хорото в село Мурсалево пак бе най-голямото.

Два дни два оркестъра веселиха мурсалевци на традиционния летен събор на селото, който се провежда на втори и трети август от много години.

Майстор Георги се грижеше за скарата в Мурсалево.

Кметът на община Кочериново Иван Минков, на село Стоб Георги Ставрев и кметицата на Крумово Илинка Маринова, кметът на село Бараково Стойчо Стойчев, бившият военен Емил Шушков със съпругата си Севдалена бяха ВИП гости на събора на кмета на Мурсалево Робертино Киров.

Семейство Миладинови от Драгодан с приятелите си на събора

Драгоданецът Велко Миладинов, бивш ватман в София, надигра десетки игрохорци на селското хоро и не се пусна два часа от него.

 Кметът Роберто Киров празнува с бившия военен Емил Шушков и съпругата му Севдалена.

Суджуци по два метра, кебапчета, кюфтета и пържолки пекоха за съборджиите майсторът скараджия Георги и месарският бос Иван Тричков от село Цървище със синовете си Даниел и Благой. Иван Тричков почерпи приятели на събора със сливова ракия от село Цървище.

През 2014 г. село Мурсалево стана известно с откритото по трасето на магистрала „Струма” неолитно селище на 8 хил. години.

Община Кочериново работи по идеята за организиране на постоянна експозиция на „Неолитно селище Мурсалево” и се надяваме скоро да посрещаме свои и чужди туристи в нея, похвали се кметът Робертино Киров.

Бившият полицай Кирил Пацов се весели с компания.

Да играят хора, дойдоха жители от всички села наоколо – Драгодан, Бураново, Крумово, Боровец, Цървище, Фролош от община Бобошево. В петъчния първи ден на събора вечерта около 22 часа се разрази силна буря с проливен дъжд и градушка, която разтури веселбата. Драгоданката Снежа Кюркчийска се ядоса на дъжда и бурята, но на втория ден на събора игра до насита народни хора. С удоволствие игра хоро и бизнесдамата, мурсалевска снаха, Емилия Червилова, която се весели със съпруга си Сашо, сина, снахата и внучето. На сергиите имаше много играчки за малчуганите, като хит бяха пушките. Двамата внуци на семейство Бозеви въоръжиха с детска пушка дядо си Георги Бозев и баба си Виолета на трапезата.

Драгоданката Снежа Кюркчийска дойде на събора с хора от село Боровец.

За безопасното провеждане на събора рилската полиция изпрати два полицейски патрула.