Правителството осигури 100 000 лв. за проучванията на античен град Хераклея Синтика

Кметът Димитър Бръчков и доц. Людмил Вагалински на заседанието на МС
  • Кметът на Петрич Димитър Бръчков: Обектът се посещава годишно от близо 60 хил. туристи от страната и чужбина

 

Правителството отпусна 100 хиляди лева за археологически проучвания на Хераклея Синтика, известен като изгубения древен град в близост до Сандански и Рупите, предаде БНР.

Премиерът Борисов обясни, че парите са дадени, след като доц. Людмил Вагалински е информирал министрите за напредъка по обекта.

Премиерът Борисов в профила си във фейсбук написа, че парите са дадени, след като доц. Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей към БАН е информирал министрите за напредъка по обекта, а кметът на община Петрич Димитър Бръчков се е ангажирал да се довърши ремонтът на пътя до там.

“Преди месец правителството отпусна един милион и четиристотин хиляди лева за изграждането на асфалтов път до разкопките на древния град, а миналата година отново сто хиляди лева”, отбеляза доц. Вагалински, цитиран от националното радио. Според него това е най-посещаваният археологически обект в целия Югозапад, като покрай него доста хора посещавали и музея в Петрич. “Идват хора от 50 държави, по статистика над 60 хиляди човека, и то при положение че инфраструктурата още не е готова”, уточни той.

Античният град Хераклея Синтика

Вече са разкрити две трети от централния площад в древния град. Според министъра на културата Боил Банов отличното туристическо бъдеще на обекта се гарантира и в предвидения за изграждане път от село Рупите до Хераклея Синтика. “Това е град на древните македони, случва се на територията на България, което го определя като изключителен и от научна гледна точка”, е неговото мнение. Близо 100 години учени са спорили за точното местоположение на античния град Хераклея Синтика. Откриването на древен надпис – имперски декрет, през 2002 г. дава отговор на този въпрос – средното течение на река Струма, между Кресненското и Рупелското дефиле. Археолозите изследват района от повече от две десетилетия.

Част от находките

Кметът Димитър Бръчков благодари за осигуреното финансиране и също отчете, че се създава общ туристически продукт за обект, който се посещава годишно от близо 60 хил. туристи от страната и чужбина. Ръководителят на проучванията на терен доц. д-р Людмил Вагалински подари на премиера Борисов албум със снимки за свършеното досега в античен град Хераклея Синтика. През тази година от бюджета на община Петрич бяха гласувани 50 000 лв. за археологическите разкопки, Министерството на културата осигури също 20 000 лв. През 2018 г. отново с решение на Министерския съвет бяха насочени още 150 000 лв. за античен град Хераклея Синтика.