Разпитват нови свидетели за хакерската атака срещу НАП

  • И Кристиян Бойков се появи в съда по делото за мярката на шефа на „ТАД Груп“

 

Апелативният специализиран съд решава окончателно каква да бъде мярката за неотклонение на Иван Тодоров – един от обвиняемите за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на “ТАД Груп” беше задържан в края на юли на Летище София при завръщането си от Канада, посочва NOVA.

Прокуратурата му повдигна обвинение за подбудителство към кибертероризъм и поиска той да остане в ареста за постоянно. Защитата му тогава обаче настоя, че няма опасност той да се укрие. Така Тодоров беше пуснат на свобода срещу 100 000 лв. гаранция. И адвокатите му, и обвинението обжалват решението на Специализирания съд.

На заседанието в четвъртък се четат нови материали по делото.

По неофициална информация става въпрос за разпити на нови свидетели и за данни за сделки между търговски дружества. Изнасянето на лични данни е най-вероятната причина за това делото да се гледа при закрити врата. На въпрос дали е поръчвал на служителя си Кристиян Бойков да извърши хакерски атаки срещу НАП или други институции, Тодоров отговори: “На никого нищо не съм поръчвал”. На този етап Бойков е на свобода с мярка за неотклонение “подписка” и обвинение за участие в организирана престъпна група за кибертероризъм. Самият Кристиян Бойков също се появи в Апелативния специализиран наказателен съд по делото за мярката за неотклонение на собственика на фирмата Иван Тодоров.

Очаква се защитата на Тодоров да поиска Бойков да бъде разпитан, преди съдът да се произнесе за мярката за неотклонение, съобщи БНТ. Търговският директор на “ТАД Груп” Георги Янков пък ще отговаря за подбудителство. Той беше пуснат от ареста под гаранция от 20 000 лева.

Заседанието на Апелативния специализиран наказателен съд по делото за мярката за неотклонение на собственика на “ТАД Груп” Иван Тодоров започна малко преди 15,00 ч. Съдът не уважи искането на прокуратурата делото да се гледа при закрити врата, за да не се разгласява държавна тайна, търговска, банкова и застрахователна информация.

Източник: nova.bg