ТЕЦ „Бобов дол” плаща 40 000 лв. глоба за замърсяване на околната среда

Емил Христов

ТЕЦ „Бобов дол” ще трябва да плати 40 000 лв. глоба, наложена на дружеството от РИОСВ-Перник, преди 1 година. Санкцията е за погазване на Закона за опазване на околната среда и Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Размерът на глобата  е завишен  поради факта, че за същото нарушение на дружеството са налагани и други наказания, за които наказателните постановления са влезли в сила, пише в решение на Кюстендилския административен съд (КАС) от началото на т.м. Съдия Иван Демиревски от КАС е потвърдил решение на Районния съд в Дупница от 9 април тази година, с което след обжалване е потвърдено като законосъобразно наложеното от инспекцията административното наказание. Решението на дупнишките магистрати също е обжалвано от дружеството, представлявано от изп. директор Емил Христов, в КАС.

На 8 август 2018 г. проверяващи от РИОСВ установили, че дружеството не е изпълнило свое задължение по условие от комплексното разрешително на централата от 2015 г., издадено от Изпълнителната агенция по околна среда. Задължението е употребяваните при работата на горивната инсталация за производство на електрическа енергия горива, посочени в условието и таблица към него, да не се различават по вид и да не превишават съответните количества.

При извършената проверка е констатирано, че работи енергиен котел №2. Използват се два вида гориво – въглища и биомаса (слама). Извършен е преглед на оперативния дневник на цех „Въглеподаване“, в който се отразяват постъпващото за деня гориво, както и изразходваното. От представените дневници от началото на 2018 година до момента на проверката има първоначален запис за получена биомаса през м. май 2018 г. По време на проверката е установено, че след преминаване през инсталация за обработка (смилане) на слама същата постъпва в енергиен котел по линия, отделна от тази за въглища. По данни на оператора количеството доставена слама до момента на проверката е 638.66 т, складирани и съхранени на площадката на дружеството. Предприятието е предоставило на съда доклад, от който е видно, че през август 2018 г. е използвало като гориво 42 000 тона биомаса. Констатираното нарушение е под формата на действие, изразяващо се в едновременна експлоатация на два вида гориво – въглища и биомаса във втори котел. Предвидената в закона санкция е от 10 000 до 100 000 лева. В конкретния случай на ТЕЦ “Бобов дол” е наложен завишен размер поради това, че за същото нарушение на дружеството са налагани и други наказания, за които наказателните постановления са влезли в сила, става ясно от съдебното решение. То е окончателно и не подлежи на обжалване.