Ще разреши ли паякът проблема с безразборното паркиране в Дупница?

  • Управителят на ОП „Паркинги и гаражи” Радостина Велинова: Абсолютно категорична съм, че това ще се случи

  • Има малко места за паркиране в центъра, а вече всяко семейство в града има 2 или 3 автомобила, коментира зам.-кметът Крум Милев

  • От началото на тази година до края на месец юли пътните полицаи в Дупница са санкционирали 630 водачи за неправилно паркиране

Всеки момент се очаква в Дупница да започне да работи новият паяк.
Кметството обяви обществена поръчка за репатриращия автомобил през месец март, като заделените пари от бюджета бяха 90 000 лева без ДДС. Машината бе закупена от столична фирма преди няколко месеца, а след това получи и необходимия лиценз от Министерството на транспорта.  Сега единствено се очаква да положат изпит пред същото министерство, за да получат правоспособност да управляват паяка. След като това стане факт, специализираният автомобил ще тръгне по улиците на Дупница.

Дупничани предпочитат да паркират на места, където няма синя зона.

Всеки ден дупничани се оплакват от нагло и неправилно паркиране по тротоари, на детски площадки и пред домовете им. Те качват снимките в социалните мрежи и се питат докога ще продължава това.
Ще въведе ли ред паякът и ще спре ли безразборното паркиране в града?
Справка в КАТ-Дупница показва, че от началото на тази година до края на месец юли пътните полицаи в Дупница са санкционирали 630 водачи за неправилно паркиране, като за първите три месеца са 419. За второто тримесечие установените нарушения от този вид са значително по-малко – 211.

Радостина Велинова    

Според пътните полицаи движението в града е затруднено поради извършваща се рехабилитация на основни улици в града и това създава допълнителни затруднения. Възникнали са 3 пътни произшествия с участието на пешеходци, които са по тяхна вина. Санкционирани са 7 пешеходци за неспазване на правилата и създаване на предпоставки за произшествия.

Крум Милев

Глобите за вдигането на кола от паяка ще остават такива, каквито бяха обявени преди няколко месеца. 40 лева ще струва санкцията за репатриран автомобил. Ако автомобилът е вдигнат от синята зона в края на работния ден и му е била поставена скоба, тогава към тази сума водачът трябва да заплати и още 10 лева за скобата. Водачът на МПС-то ще трябва да плати към тази сума и по 1 лев за всеки прекаран час на наказателния паркинг. Неговото място си остава същото – край бившия Учителски институт „Св. Иван Рилски”.

Служителите на ОП „Паркинги и гаражи” всеки ден срещат грубо отношение от шофьорите.

Ако пък шофьорът дойде в момента, в който служителите на ОП „Паркинги и гаражи” тъкмо закачат неговата кола, то той ще трябва да се бръкне с 20 лева.

Новият паяк, закупен от община Дупница.

През лятото на 2016 година община Дупница опита експеримент с паяк. За месеците август и септември беше платен наем в размер на 4800 лева, а приходите от глобите за неправилно паркирани автомобили бяха над 11 000 лева. За закараните на наказателния паркинг автомобили и за тези, чиито собственици са дошли в момента на вдигането, сумата беше една и съща – 30 лева. Тогава приоритетно се вдигаха автомобили, спрели на платното за движение, които пречат или затрудняват останалите участници. Тогава ефектът бе видим в районите около Спортната зала, улиците „Св. Иван Рилски” и „Булаир”, както и около Поликлиниката и Районния съд.

Синята зона при Спортната зала

„Служителите, които ще работят с репатриращата машина, на първо време ще бъдат двама. Самото принудително вдигане не може да се осъществява от един човек и трябва задължително да са двама. Абсолютно категорична съм, че проблемът с безразборното паркиране ще бъде разрешен, след като паякът влезе в действие. Разбира се, това няма да стане и без съдействието на полицията. В обхвата на синята зона нещата са въведени в някаква норма. А извън зоната… Какво да ви кажа, то се вижда. Всичко опира до самосъзнанието на шофьорите. Не може да се паркират коли върху чисто новия тротоар и след това да имат претенции, че има некачествено строителство и некачествени ремонтни дейности. Новите тротоари не са предназначени за катерене на коли върху тях”, коментира пред „Вяра” Радостина Велинова.
Тя говори и по темата дали служителите на ОП „Паркинги и гаражи” все още срещат грубо отношение от страна на някои шофьори.
„Ежедневно има такива ситуации. За щастие, откакто аз съм директор, не сме стигали до ескалация на напрежението.

Платените паркинги в центъра на града са пълни.

Границите не са били минавани и не се е стигало до физическо насилие. Всеки ден има недоволни водачи, но служителите ми проявяват търпение. Надявам се, че и гражданите ще се държат по този начин. Работещите на синята зона са хора като нас и просто си вършат работата. На никого не му харесва да плаща. За съжаление хората са свикнали да имат само права, без да имат задължения към никого. Това е лично мое мнение. Но има и много коректни и съвестни хора. На този етап всичко, което се случва на паркингите, е в границите на нормалното”, завърши управителят на ОП „Паркинги и гаражи”.
Според заместник-кмета Крум Милев репатриращата машина е добро решение за справянето с нерегламентираното паркиране.
„Практиката през 2016 година даде добър ефект.

Мисля, пускането на паяка ще разреши проблема с безразборното паркиране отчасти. Но задължително трябва да действаме ръка за ръка с полицията. Без тяхна помощ няма да можем да се справим. Засега винаги са ни съдействали, когато има нужда, но специално за тази машина трябва да работим с тях. Като цяло паркирането в Дупница не е на ниво. Наистина, в централната градска част има малко паркоместа. В жк „Бистрица” след изпълнение на проекта за градска среда местата за паркиране се умножиха по три. Но най-големият проблем на града ни е, че във всяко семейство вече има 2 или 3 автомобила”, коментира Крум Милев.

Валентин Николов, Георги Гиздов и Ваня

Запитан дали синята зона в Дупница е достатъчно ефективна и мисли ли се за обособяването на още паркинги в централната част, заместник-кметът отговори:
„Според мен синята зона работи ефективно и се справя със задачите си добре. Колкото до нови паркинги в центъра – идеи има, но всичко е въпрос на проучване и проектиране и чак след това може да се стигне до изпълнението им”.
Попитахме няколко дупничани как им се струва културата на шофьорите в града и дали ги пропускат на пешеходните пътеки. Гражданите коментираха и темата с пускането на новата репатрираща машина.
„Аз лично съм с добри впечатления от шофьорите. По-голямата част от тях спират, за да дадат път на пешеходците като мен. Може би има и такива, които не зачитат предимството на хората, но много рядко съм ги срещал. Като ме видят, че чакам да пресека, и ми дават знак с ръка да мина и спират колите си. Проблемът с паркирането в града обаче е голям. Всеки ден виждаме как не може да се мине по тротоара заради оставени върху него автомобили. Може би паякът ще реши този проблем. Тротоарите са за пешеходците, трудноподвижните възрастни хора и майките с детски колички, които се виждат в чудо, докато преминат покрай всички коли”, каза Живко Стефанов.
„На мен не ми се е случвало да не ме пропуснат да мина. Много пъти чакам да минат колите и да пресека, когато няма движение. В такива случаи често някой шофьор спре и дори ми помаха с ръка да мина”, коментира пенсионерката Ваня.
Колкото до паркирането в града, възрастната дупничанка оправдава водачите.

Живко Стефанов

„Ако човек има някаква работа за няколко минутки и няма къде да паркира, трябва да проявим разбиране, дори и да го направи на забранено място. Разбира се, не казвам всеки да си оставя колата, където си иска, но на всеки се случва да бърза. На мен също ми се е налагало да свърша нещо набързо пред някой магазин или институция и съм молила човека, който ме кара, да изчака за мъничко”, завърши жената.
Нейният съгражданин Валентин Николов обаче е на друго мнение.
„Като пешеходец и колоездач мога да кажа, че няма никакво уважение към нас от страна на водачите на автомобили. Пешеходните пътеки са в занемарено състояние. Дори и да има такива пътеки, хората пък не спазват правилата и не пресичат по тях. Така че и пешеходците имат своята вина. Като тръгнете от бившия Учителски институт до новото кръгово кръстовище, има няколко обособени „зебри”, но хората си пресичат, където си искат. Децата още в училище ги учат за пешеходните пътеки, но като пораснат, не спазват наученото. Иначе е факт, че шофьорите изобщо не те пропускат”, заяви дупничанинът.
Той коментира и предстоящото пускане на репатрираща машина в града. Според него това е добро решение, но по-правилно би било да бъдат поставени камери на ключови места.
„Нека община Дупница си направи сметка кое ще й излезе по-евтино и ще бъде по-ефективно. Преди една седмица бях глобен с 20 лева от полицаи за неправилно паркиране. Аз съм си виновен, спрях само за две минути, но глобата беше правилна. Бях качил двете гуми на автомобила на тротоара, а имаше и знак „Спирането забранено”. Убеден съм, че шофьорите постепенно ще се научат да спазват законите, когато са снимани от камери. Но преди 3 години, когато имаше пробно паяк в града, беше постигнат ефект. Дано и сега да е така”, завърши Валентин Николов.
Дългогодишният учител Георги Гиздов, който е един от водачите на Дупнишките барикади преди години, е на мнение, че местата за паркиране в града са прекалено малко.
„Много е трудно да намериш къде да паркираш в центъра на града. Един път бях глобен с 50 лева, защото бях паркирал в близост до Спортната зала. А къде да паркирам? Как човек да си свърши работата и да си плати сметките, като няма къде да остави колата си? Трябва да се помисли за повече паркоместа в централната градска част. Не мисля, че и нещата с паяка ще се подобрят кой знае колко. Според мен трябва да се въведе някакво правило всеки да има право да спре на паркингите в центъра поне за десетина минути, за да си свърши работата. Шофьорите пък сме длъжни да спираме на всяка пешеходна пътека, без изключения”, заяви г-н Гиздов.