Амазония продължава да гори: Пожари опустошиха близо милион хектара в Боливия 

  • Г-7 ще помага в битката срещу огнената стихия в Амазония

 

Опустошената от пожари площ в Боливия достигна 950 000 хектара в събота въпреки действията на пожарникарите, които бяха подкрепени от нает от правителството „Боинг Супертанкер 747-400”, предаде „Франс прес”, като цитира данни на властите.

Пламъците са унищожили 32% от гората Чикитано, където живеят 1871 семейства в 11 селища и 35 общности на коренното население, съобщи вчера Клайвър Роча, директор на отдела по горите. Министърът към президентството Хуан Рамон Кинтана обаче изрази в туитър задоволство от действията на самолета „Боинг Супертанкер”, който правителството нае от американско предприятие. След като угаси огнища на пожари в източната част на страната, той ще бъде използван в района на равнината Пантанал, която се простира през Боливия, Парагвай и Бразилия. Паралелно с това има огромни бушуващи пожари както в Бразилия, така и в Перу, като размерите на унищожените площи на Амазонската гора стават чудовищни.

Ето защо колумбийският президент Иван Дуке се присъедини към призива на френския държавен глава Еманюел Макрон и поиска от международната общност да отпусне средства за спасяването на Амазония, след като в Бразилия пламнаха стотици нови пожари, предаде АФП.

“Искам да отправя призив към международната общност, за да разбере, че освен думите са необходими средства и техническа подкрепа, за да опазим нашите “амазонски бели дробове”, заяви Дуке по време на посещение в югозападния град Кали.

След телефонен разговор с бразилския президент Жаир Болсонаро Дуке уточни, че средствата ще бъдат използвани и за борба с трасграничната престъпност в района на “белите дробове на планетата”, свързана с контрабандата на растения и животни. Болсонаро обяви, че ще разположи армията си, която да подпомогне в борбата срещу огненото бедствие, както и Амазония да бъде охранявана, по негови думи, от “престъпни елементи”. Колумбийският президент добави, че ще поиска от страните, на чиято територия се намира Амазония, да приемат съвместна декларация за опазване на биоразнообразието в най-голямата тропическа гора на планетата. Амазонските гори се разпростират на територията на Бразилия, Боливия, Венецуела, Гвиана, Френска Гвиана, Еквадор, Колумбия, Суринам и Перу.

Световните лидери на срещата на върха на Г-7 се съгласиха да помогнат на страните, засегнати от огромните пожари, които опустошават тропическите гори в Амазония “възможно най-бързо”, заяви в неделя френският президент Еманюел Макрон.

“Всички се съгласихме да помогнем на онези страни, които са били засегнати от пожарите, възможно най-бързо”, каза той пред журналисти на срещата на върха в югозападния френски курорт Биариц./БГНЕС

 

 

 

 

Източник: БТА