Откриха нов Дневен център за подкрепа на деца и техните семейства в Благоевград

Кметът д-р Атанас Камбитов заедно с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков откриха нов социален обект в Благоевград. По време на церемонията свещеници от храма „Въведение Богородично“ отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на служителите и потребителите в новооткрития Дневен център. „Създаваме по-добри, по-комфортни условия за децата със специфични потребности, те имат нужда от много грижи и от много любов. Нека тези дневни центрове се ползват със здраве и за здраве“, каза кметът д-р Атанас Камбитов.

На свой ред министър Петков заяви: „Нашето министерство ще помогне за предоставянето на социалните услуги по ОП „Развитие на човешките ресурси” – става въпрос за наемането на персонал, за осигуряването на заплати, за закупуване на транспортни средства. Това ще стане, след като община Благоевград кандидатства по тази процедура, за да бъдат оживени тези центрове тук, а специалистите в тях да оказват подкрепа на децата и техните семейства”.

Преди официалното откриване проектът бе представен на пресконференция от зам.-кмета по европейските проекти и програми Зорница Кралева и ръководителя Мила Соколова.

Стойността му е 1 176 500.00 лева, а целта е подкрепа за деинституционализация на грижите за деца.

Старата сграда на бившия Дом за деца и юноши бе основно ремонтирана. Там ще функционират Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги, Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги, както и Център за обществена подкрепа за деца и семейства с капацитет 100 места.