Младото семейство Андрей и Теодора Тодорови спечелиха наградата за най-красив двор за 2019-а в село Жабокрът

Милена Стоименова награждава сем. Тодорови.
  • Дворът с площ близо декар впечатлява с много цветя, детски кът, домашен любимец и кът с над 50-годишни коли

 

 

Младото семейство Андрей и Теодора Тодорови грабнаха наградата за най-красив двор в село Жабокрът. Конкурсът в кюстендилското село се провежда за 11-и път и се организира от читалище “Съгласие-2007“ с председател Милена Стоименова.

Специален кът за старите автомобили

Победителите бяха обявени и наградени от Милена Стоименова по време на традиционния събор на селото. Двамата получиха грамота и купа.

“Не очаквахме такова признание. Всичко това правехме за себе си, на нас да ни е хубаво и приятно. Благодаря ви за оценката на направеното не само от мен и съпругата ми, но и от моите родители Мими и Трайчо Тодорови”, каза при получаване на наградата Андрей Тодоров.

Семейството има двор с площ близо декар, който впечатлява с много цветя, домашен любимец и кът с над 50-годишни коли. В автокъта за момента има 2 коли, но Андрей, който има автосервиз, е амбициран да го разшири. Журито беше единодушно в решението си кое семейство е победителят за тази година.

По думите на Милена Стоименова критериите при оценяването на дворовете от комисията са девет и са достатъчни, за да дадат ясна представа кой отговаря на „Най-красив двор“. Общо в надпреварата тази година се включиха 17 двора, при които, по думите на журито, има какво още да се желае.

29-годишният Андрей и родителите му живеят в Жабокрът от 10 години, когато са си закупили къща в едно от най-богатите на плодове и зеленчуци село, отдалечено само на 3 км от Кюстендил. Андрей споделя, че населеното място ги е привлякло също с това, че тук живеят и много млади хора и всеки може да си изкарва прехраната, стига да му се работи. Двамата със съпругата си Теодора имат 2 деца – дъщеря Крисия и син Адриан, който е само на 8 месеца и затова мама е по майчинство. За стопанисването на двора грижи полагат всички – баба, дядо, мама, тате, дори и Крисия. Правят го, за да им е хубаво и като се прибере някой от работа, да релаксира в красивия двор.

Кръшни хора за празника

“Дворът все още не е напълно готов. Освен време и пари е нужен и много труд. Имаме кът, който е предназначен за стари автомобили. Той ще се разраства. Любители сме на автомобили и стари неща, които още не са показани, но и този момент ще дойде да ги подредим. Колите са ни хоби с баща ми и след децата и жената това е, което обичаме и с това се занимаваме. Караме „Ауди” и „Рено”, но не робуваме на скъпи марки коли”, споделя Андрей.

Теодора признава, че цветята са й най на сърце от интериора на двора, но добавя, че всеки кът й харесва и се чувства прекрасно и спокойно там. С помощта на бабите, които гледат малкия, тя полага много грижи за добрата обстановка и дворът да изглежда като за победители.

Празника на село Жабокрът, чиито жители са близо 600 души, откри кметът Десислава Стоянова с пожелание за много усмивки и здраве на всички семейства, последвани от изпълненията на фолклорен състав „Жива вода“ и мъжки фолклорен състав „Струмски полъх“ при читалище „Съгласие -2007“. Десетки жители се насладиха и на изпълненията на младата народна изпълнителка Василиа Петрова и специалното участие на народната певица Ана-Мария.

Кметът Десислава Стоянова и певицата Ана-Мария

„Всяка организация изисква сили и жертви от моя страна и от страна на жителите на селото. С помощта и съдействието на двете местни читалища и с финансовата подкрепа на община Кюстендил нещата се случват. Въпреки че организацията за празника на селото стана в момент, когато се яви проблемът с африканската чума по свинете и тече доброволно клане на домашните прасета, хората са тук на площада, за да участват в общоселския празник“, каза Десислава Стоянова.

И празникът се случи, тъй като цяла вечер на мегдана се извиваха кръшни хора, пееха се песни и се чуваше смях.