Отпразнуваха 155-ия юбилей на храма „Успение Богородично” и на Сапаревската вада

Сапаревобанското село Сапарево отбеляза тържествено два юбилея – 155 години от построяването на църквата „Успение Богородично” и 155 години от построяването на Сапаревската вада – съоръжение, влязло в учебниците по геодезия.


В програмата се включиха Детската фолклорна група към НЧ „Народни будители 1926”, малката изпълнителка на народни песни Виктория Грахльова от Кюстендил, фолклорна група от село Бистрица с ръководител Гергана Спасова, Детски танцов състав „Ресиловче” – село Ресилово с ръководител Кирил Амбарков, сборна формация Дупница-Сапарева баня с ръководител Мариета Попадиина и Клубът за народни танци – село Сапарево. Празникът продължи с изпълненията на “Давойс груп” с ръководител Чавдар Андреев, Пламен Иванов – клавирист, Димитър Методиев – клавирист и беквокал и певицата Мими Тренчева.


Църквата „Света Богородица” е построена на възвишение, с камбанария и часовник. Тя представлява умален вид на църквата в Рилския манастир. Църквата е издигната в периода 1861-1864 г. След построяването на Рилския манастир “самата манастирска църква била най-големият християнски храм, издигнат в подвластните на турците християнски земи” и възрожденските ни градове и села я вземат за модел на бъдещите си черкви. Черквата “Св. Богородица” в Сапарево е значителна по размери и много добре изографисана. При изографисването и при изработване на дърворезбата художникът и майсторът резбар са се стремили да подражават на образци от Рилската обител.


През 1864 година успоредно с построяването на най-внушителната черква в Дупнишко и Самоковско се изгражда и първото мелиоративно съоръжение в България – Сапаревската вада (1864 г.) от първите мелиоратори в България – хаджи Иван Велков, Петре Пугьов и Митьо Бонджилов, под чието ръководство се строи 14-километровата Сапаревска вада, по която се насочва част от водите на Черни Искър към басейна на Струма.