Трима режисьори ще работят върху мегаспектакъл за 100-годишнината на театъра в Благоевград

Трима режисьори ще работят върху мегаспектакъл за 100-годишнината на Драматичен театър “Никола Вапцаров” в Благоевград. Това каза на пресконференция директорът на културната институция Маргарита Мачева. Спектакълът е посветен на живота и творчеството на патрона на театъра Никола Вапцаров. За това представление сме поканили трима от най-ярките и изявени млади български режисьори – Стайко Мурджев, Боян Иванов и Тея Сугарева, посочи директорът на театъра. В проекта ще се включат артисти от всички поколения. Поканени са и актьори, които в продължение на десетилетия са играли на сцената на драматичния театър. Сред тях е Юлия Дживджорска, която сподели, че поканата искрено е зарадвала нея и колегите й. Още повече че става дума за стойностен проект и участие, което да ни донесе удовлетворение, а не просто да преминем през сцената като дух от миналото, допълни с усмивка актрисата.
Спектакълът ще бъде представен пред публика в края на октомври, но честването на 100-годишнината на театъра няма да се ограничи само с това представление, каза директорът. През цялата година ще има събития, свързани с вековната му история. Ще бъде открита изложба, посветена на благоевградския театър. Почти е готов и летопис, в който е събрана информация за всички постановки, които са играни на сцената на драматичния театър, за актьорите и любопитни факти, свързани с културната институция.
На пресконференция присъства и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който отбеляза, че културната институция се ръководи добре от настоящия екип. Показателни за това са приходите през последния сезон, които са се увеличили два и половина пъти спрямо предходния, посочи той. Това ще доведе до по-бързо преодоляване на проблема със сериозния дефицит, натрупан от театъра в продължение на години, а от там и до спокойна среда за творческа дейност и достойно заплащане.