Надежден се буди от шумна молитва

Харманлийското село Надежден се събужда точно в 5:30 часа от силен звук на мюсюлманска молитва. Тя се чува 5 пъти на ден, оплакаха се хора от селото, предава кореспондентът на БГНЕС.

Програмирано устройство подава звук към два говорителя, поставени високо над покрив на къща. Домът е закупен от Ахмед Юсеин и Апти Шабан преди четири години. Имотът е частна собственост, със статут на обикновен дом за живеене, коментира кметът на Надежден Мильо Хубенов.

Над 10 пъти съм се жалвал до органите на реда, но писането остава без действия, въпреки че в случая се погазва Наредбата за обществения ред, споделя Наско Гинев. Полицаите само вдигат рамене и не предприемат нищо, допълва потърпевшият Гинев.

Младият имам Синана Мехмед казва, че устройството е настроено да се пуска автоматично по пет пъти на ден. От районното мюфтийство го назначили да води курс на обучение за изучаване на корана. Той започнал от 5 август.

“Върви разследване”, лаконичен бе Пламен Петков, шеф на охранителна полиция в град Харманли.

Молитвата се чувала дори в Града на Белоногата.

Хората от селото се чудят защо не се прилага закона, според който не се позволява вдигане на висок шум в ранните часове на деня. /БГНЕС