БСП-Кюстендил издигна 61-годишния частен предприемач Здравко Милев за кандидат-кмет на общината

  • Червените заложиха на човек, живял и работил като банкер дълги години в Австрия, председателят на ОбС на БСП Росен Раденков водач на листата

  • Изборите в Кюстендил ще бъдат оспорвани и ще минат през балотаж. Залогът е висок, каза лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите Калоян Паргов

 

61-годишният Здравко Милев е избраният кандидат за кмет на БСП-Кюстендил с пълно мнозинство при явен вот. Това стана на проведената конференция на Столетницата в областния град. Беше определен и водачът на листата, това е председателят на ОбС на БСП Росен Раденков. Разисквани бяха и местата на гражданската квота, и коалиционните партньори. Конференцията делегира права на Общинския съвет на БСП да подреди листата окончателно.

За избора на червените за кандидат за кмет не се знае много, тъй като по-голямата част от живота си той е работил във Виена, Австрия като дилър в различни банки. Роден е в Кюстендил, средното си образование завършва в Английската гимназия в София. Владее три езика. В родния си град се завръща преди 2 години и в момента се занимава с частен бизнес. Не е член на БСП, но преди да отиде в чужбина, е бил член на БКП.

„Кандидатурата на Здравко Милев не е нещо случайно. Ние се подготвяхме за изборите от доста дълъг период от време. Неговото име го обсъждаме от около година. Подготовката за изборите в Кюстендил не е започнала от вчера. Здравко Милев имаше поне 7-8 месеца, за да се подготви за тези избори. Разликата от 500 гласа на европейските избори с ГЕРБ са обнадеждаващи, не решаващи. Има още много работа да се свърши до горещата фаза на 27 септември. Изборите в Кюстендил ще бъдат оспорвани и ще минат през балотаж. А какво ще се случи на балотажа, ще разберем от разпределението на силите“, каза лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите Калоян Паргов, който бе гост на конференцията.

„Залогът за Кюстендил е доста висок, тъй като Петър Паунов е от доста време кмет и е натрупал много разочарования сред кюстендилци. Необходима е промяна и нова перспектива за развитие на града, а тя е свързана с развитие на икономиката, разкриване на нови работни места, връщане на младите хора в града и т.н. Листата на БСП премина през обсъждане на няколко събрания, днес ще продължим да коментираме тази тема. Винаги има напрежение – има щастливи, други недоволни, но се надявам, че след тази конференция кюстендилската организация ще излезе по-мобилизирана“, каза още Паргов.

По негово мнение местните избори ще бъдат много оспорвани в страната, тъй като те ще бъдат залог за бъдещето на България. Местната власт е фундаментът и предпоставка за една бъдеща национална власт, която най-късно през 2021 г. ще видим с едни парламентарни избори.

Както вече съобщихме, 11 бяха номинирани за кандидат за кмет на БСП за Кюстендил, сред тях са Росен Раденков, Здравко Милев, д-р Лилия Чингарска, Йордан Татарски, Атанас Гергинов, Иво Атанасов, Ефстати Велинов и др.

Иво Атанасов още след като е получил номинацията, се е отказал да участва в надпреварата, обявиха от партията столетница.

На предстоящите местни избори БСП ще заложи на нови лица и по селата.