Кметът не откри следи от горене на отпадъци в Перник, викат на помощ ДАНС за внезапни проверки в ТЕЦ-а

Брифингът на кмета и министър Димов в Перник
  • До момента за града няма разрешение за внасяне и изгаряне на RDF, каза екоминистърът

  • Перничани: Как ще ни убедите, че реакциите ви са навременни, добре че хората излязоха на протест

 

Започват внезапни проверки на всички индустриални обекти на територията на област Перник, за да се установи кой замърсява въздуха в града, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Министърът посети Перник заради многобройните сигнали и недоволството на гражданите от острата задушлива миризма, която се носи в града във вечерните часове и през почивните дни. На пресконференция той съобщи, че заедно с кмета Вяра Церовска са набелязали конкретни мерки. Едната от тях е засилване на внезапните проверки при зареждането на ТЕЦ “Република”, за да се види какво точно се гори. Димов и Церовска посочиха, че ще потърсят съдействие от МВР, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна инспекция (РЗИ), като ще участват и Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция.

Министър Димов призова гражданите на Перник също да се включат в проверките. “Активната гражданска позиция е изключително важна за решаване на проблемите”, допълни той.

Местните жители преди ден се вдигнаха на протест срещу обгазяването. Според нях причина за задушливата миризма е ТЕЦ „Република”, но според Церовска няма следа от горене на отпадъци. Протестиращите също така са на мнение, че внезапните проверки за качеството на въздуха в Перник идват след публикации в медиите за горене на отпадъци.

Във връзка с последния срок, в който гражданите са могли да изразят своето становище по повод поредното инвестиционно предложение за горене на RDF отпадък в ТЕЦ “Република”, е проведена спешна проверка от общинското ръководство съвместно с РИОСВ. Проверени са ТЕЦ-ът и всички фирми, които извършват дейност, с която биха могли да предизвикат тази остра, тежка и задушлива миризма.

“В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше възможно – вътрешноградската магистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на отпадъци. Това наистина е един изключително постоянен ад, който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да позволя да бъде упражняван терор на перничани и категорично заявявам, че каузата за чист въздух ще бъде битка, в която всички заедно ще извоюваме победа”, заяви Вяра Церовска.

Министър Димов отбеляза, че многократно е сигнализиран от кмета и са извършвани множество проверки от РИОСВ-Перник. Само през последните 6 месеца са направени 16 проверки на ТЕЦ “Република”, като 6 от тях са планови, останалите – внезапни.

Установени са няколко нарушения – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървен чипс. Наложена е санкция от 35 хил. лв., но след съдебен процес съдът я е намалил на 10 хил. лв. В края на 2018 г. също има констатирани нарушения за изгаряне на биомаса, което не е разрешено и е в нарушение на комплексното разрешително, за което има наложена санкция от 50 000 лв., но тя също се обжалва в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена принудителна административна мярка, като през последните 6 месеца не е установено тя да работи. “По време на срещата с кмета на Перник решихме заедно с общината да правим внезапни и максимално чести проверки при зареждането на ТЕЦ-а, за да видим какво точно ще се гори, защото на площадката при нашите проверки не е установено RDF гориво през последните 5-6 месеца, но граждани твърдят, че може би е имало такова”, посочи министър Димов.

Сдружение “Дишай, Перник” също летя с дрон и засне площадката за съхранение на бали с отпадъци.

Той съобщи, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция “Митници” и Гранична полиция за засилен контрол по границата за внос на RDF и други горива от отпадъци. “Ако има нерегламентирано превозване на отпадъци, то може да бъде установено от тях. Има горива отпадъци от т.нар. “зелен” списък, които не подлежат на нотификация и които се превозват с декларация. Затова съм изпратил инструкция при съмнение да се викат представителите на съответната регионална екоинспекция, за да провери дали това, което се внася, отговаря на описаното в декларацията”, съобщи министър Димов. Той бе категоричен, че до момента за Перник няма разрешено внасяне на RDF отпадъци, нито разрешение за изгаряне.

По повод инвестиционното намерение на ТЕЦ “Република” за горене на отпадъци се изтъкна, че това, че има инвестиционно предложение, не означава, че процедурата е приключила и такова е дадено. Онзи ден изтече последният срок за становища и към момента има 500 възражения, изпратени в общината, и още 200 – в РИОСВ-Перник. “Ние сме изпратили до РЗИ искане за становище дали това е опасно за здравето на гражданите. Така че процедурата продължава. Крайният компетентен орган е директорът на РИОСВ, а самата процедура ще отнеме месеци и дори години”, каза Димов.

Перничани реагираха остро на новините от срещата между Димов и Церовска. Фейсбук страницата на общината буквално „пламна” от недоволството на местни хора. Нели Зарева пита: Отговорете ми на въпросите г-н Министър и г-жо Кмет. Как ще ни убедите уважаеми, че мириса на лекарства, посред нощ, е полезен и не е вреден за децата ни и нас самите? Как ще ни убедите, че реакциите ви са навременни, когато правите проби на въздуха от 9 ч. -16ч. или след уговорка с предприятието, което проверявате? И как ще обясните налаганите ви глоби от ЕС за мръсния въздух в България, като според вас въздуха е кристално чист?”. Иван Костов коментира: „Добре, че хората излязоха на протест и дойдоха националните телевизии, та и неадекватна кметица започна да имитира дейност колко е загрижена за здравето на хората. Госпожо кмет само с медийни изяви и събори не става, за четири години не направихте нищо значимо за нашия град и затова ще получите подобаваща оценка на изборите”. Перничани пишат още във фейсбук: „Това е прах в очите, никой не ви вярва, излезте пред хората, а не си стойте в общината…”

От сдружението „Дишай, Перник” обявиха във фейсбук страницата си: „ Сдружение “Дишай, Перник” също летя с дрон и засне площадката за съхранение на бали с отпадъци. На снимките се вижда, че са оградени, стоят си мирно и чакат разрешение от РИОСВ, за да започне тяхното изгаряне. Затова от сдружение “Дишай, Перник” се обявяваме за това инвестиционното предложение да премине през процедура по ОВОС, от която вероятността да получат комплексно разрешително е нищожна. Всеки може да регистрира площадка за съхранение на отпадъци, стига да отговаря на изискванията на закона. Изискахме документи от РИОСВ, в които да прочетем повече за площадката, документите са публична информация и ги публикуваме. Предстои да разберем дали площадката отговаря на изискванията на закона, има ли кантар, има ли противопожарна система, складираният вид отпадък отговаря ли на вида отпадък в разрешителното и т.н., за да стане ясно дали наистина е законна”.

Сдружението излезе и с официална позиция след брифинга. Ето част от нея: „Качеството на атмосферния въздух в гр. Перник е основната тема на сдружение “Дишай, Перник” и вече една година работим в посока подобряването му. За една година сме изпратили десетки сигнали до отговорните институции (част от които завършили с предписания и глоби), излизали сме и на терен в търсене на конкретни източници на миризми. Основната причина да се появи нашето сдружение са 4-те инвестиционни намерения, депозирани в РИОСВ и община Перник през есента на 2018 година, свързани с инсинериране на RDF, изгаряне на RDF като допълнително гориво в ТЕЦ „Република” и изгаряне на пластмаси и гумени гранулати в предприятие край гр. Батановци, част от които вече отпаднаха. За тази една година се запознахме подробно с всички източници на замърсяване на град Перник – откритите рудници, печките на твърдо гориво, индустрията, в това число и ТЕЦ “Република”, автомобилите, нерегламентираните палежи на отпадъци и гуми, горенето на кабели и др. и сдружението ни работи в посока намаляване на тези източници. Многократно искахме от община Перник да бъдем поканени към работната група за “Програмата за качеството на атмосферния въздух на гр. Перник”, но не успяхме да получим такава навреме и бяхме поканени сега, дни преди гласуването й”. В позицията на сдружението се казва още: „Основният проблем на град Перник точно в този момент е входираното ИП от ТЕЦ “Република”. И реалната опасност предприятието да получи разрешение и да изгаря напълно законно, без необходимата технология и филтри годишно:

  • До 122 900 т отпадъци (биомаса);
  • До 30 720 т  отпадъци (RDF);
  • До 61 440 т шисти.

Ако това се случи, за нас, гражданите на гр. Перник, няма да е особено важно кои са замърсителите на града, дали мирише на бакелит, дали на кабели, или горящи боклуци, защото градът окончателно ще остане градът с най-мръсен въздух в Европа, защото ще се сдобием с още един сериозен и различен от всичко досега източник на газове – включително HCl, HF, HBr, HI, SO2, NOX, NH3, други тежки метали – включително Hg, Cd, Tl, As, Ni, Pb, въглероди (непарникови газове), като CO, въглеводороди (ЛОС), PCDD / F, PCB и много други.”