Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от Червената армия

  • “Неморално е да се обвинява Русия, че е донесла окупационен режим”

 

“Неморално е да се обвинява Русия за това, че е донесла “окупационен режим”. Така председателят на комисията по международни отношения на Съвета на Руската федерация Владимир Джабаров коментира острата българска позиция по повод организираната от руското посолство изложба “75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”.
Българското външно министерството заяви, че “щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави”. “Надявам се, че президентът на България ще заяви, че това е недопустимо”, добави Джабаров пред RT.
Държавният глава Румен Радев традиционно заема проруски позиции, като е сред най-активните европейски застъпници на премахването на санкциите срещу Русия заради незаконната анексия на Крим и намесата й в Украйна. Все още обаче не е коментирал казуса с руската изложба и позицията на МВнР.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин обаче критикува дипломатическото ведомство. “МВнР поставя под въпрос, да не кажем, че отрича ролята на Русия, тогава Съветския съюз, за победата над нацизма във Втората световна война. Съчетано с факта, че нито правителството, нито МВнР си направиха труда да отбележат годишнината от началото на войната, ни кара да се замислим“, коментира Вигенин.

 

Руското посолство неприятно изненадано

 

Руското посолство в България обяви, че е изненадано от реакцията на София.
“Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция”, посочиха в позиция от руското посолство. “Изложбата към 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената армия в избавление на човечеството от фашистката чума”, добавиха от посолството.

Очаквано българската реакция бе широко отразена в руските медии.

 

 

Руски историк: Малко вероятно е България да съществува днес, ако не бе Червената армия

 

Ръководителят на Руското военноисторическо дружество Михаил Мяхков коментира пред ТАСС, че е малко вероятно “България да съществува днес като независима държава, ако не беше освобождението й от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия”. “България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер за окупацията на Югославия и Гърция, прие германски войски на своята територия и снабдяваше с различни продукти и материали нацистката армия. Наистина ли България иска да преразгледа резултата от войната? Тогава може да се преразгледа и отношението към нея. Историческата слепота никога не е помагала за нормалното развитие на обществото”, каза Мягков в сряда за ТАСС./ mediapool.bg