Румен Радев: Нужна е промяна за повече гражданско участие и контрол върху управлението

“Чезнат основните фактори за ефективно управление – прозрачност, отчетност и отговорност. Когато властта постепенно се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт”. Това заяви днес президентът Румен Радев в обръщение пред Народното събрание.

“Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност”, каза той и продължи:

“За това е нужда промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани”.

Той добави, че България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората.

“Все повече наши сънародници са зад граница, а и от изключителна важност е не само да не късат духовната връзка с родината, но и да са съпричастни с нашия обществено-политически живот. Голяма част от тях са с високо образовани и престижни професии и ако могат да участват в българската политика, натрупаният от тях опит от страни с по-развита демокрация ще е от наша полза и ще е стимул те да се върнат в родината”, каза Румен Радев.

Държавният глава заяви пред депутатите, че би било рационално, ако министър-председателят предлага за дебатиране в НС своята управленска програма.

“Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала”, заяви Радев.

„Времето за промяна неумолимо изтича – така, както изтичат навън младите и трудоспособни българи – така, както гаснат едно след друго българските села и оставените на произвола български пенсионери“, каза президентът.

„Затова и моят призив е още сега, в тази парламентарна сесия да се концентрират и усилията за важни за бъдещето на страната решения. Ако това не се случи, или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото“.

„Българите очакват вашите отговорни действия. Всеки, който работи не за лични корпоративни или тяснопартийни интереси, а за благоденствието на българския народ, ще има съюзник в мое лице. Желая ви успех!“, завърши Румен Радев обръщението си./ БНР