• Открита е изложба „Архивите говорят…“, в която са показани снимки, архивни видеозаписи, документи, костюми и музикални инструменти

 

Книгата „Читалището в Разлог – исторически бележки“ бе представена преди дни. Това събитие постави началото на тържествените мероприятия, посветени на 110-годишния юбилей на Народно читалище „15 септември 1903-1909 г.“. Книгата бе представена от проф. Албена Георгиева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, като редактор на книгата, д-р Георги Тренчев – съавтор, и Атанас Орозов – член на настоятелсвото и председател на читалището. Екипът, работил върху създаването на книгата, разказа за раждането на идеята, творческия процес по подготовка, редактирането и издаването.

 

След представянето на книгата беше открита изложба „Архивите говорят…“, в която са събрани и показани снимки, архивни видеозаписи, документи, костюми и музикални инструменти. Изложбата разказва за голяма част от дейностите, които са се развивали в читалището в миналото и възкресява много събития и хора. Изложбата ще бъде открита за посетители до 12 септември.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова, доц. Георги Гаров, ръководител катедра „Хореография“ и проф. Николай Цветков – преподавател в катедра „Хореография” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, общественици, жители и гости на града.

Община Разлог усилено подкрепя дейността на читалището, където повече от век самодейци се грижат за духа и културата на населението. На 11 септември (сряда) в големия салон на читалището ще се състои юбилеен концерт спектакъл „110 години читалищно дело в Разлог“.