Социален дом за бедни, раздумки и кафе откриват към черквата в Радуил

Скоро ще бъде отворен Социалният дом „Свети Мина“, построен в двора на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Радуил. Неговото строителство започва преди три години. Идеята е в него да се оказва помощ на бедни, както и да се даде възможност за срещи между миряните. Едновременно със строителните дейности върви и сериозен ремонт на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“, в чийто двор е построен социалният дом.

„Църквата не е място, в което се разговаря. Много често, дори по време на служба, хората си говорят. В църквата се стои тихо в молитва. Затова и направихме това помещение, там всички ще може да си общуват. Ще може да си пийнат чай, кафе или нещо разхладително“, поясни енорийският свещеник протойерей Николай Аршинков. Социалният дом се прави по негова инициатива и участие.

„Помагат много жителите на село Радуил. Все още не сме отворили, защото има много работа по ремонта на църквата. Но сме на финала и скоро ще отворим Социалния дом „Свети Мина“. В църквата ще има ново подово отопление, ремонтирахме покрива, направи се основен ремонт на храма след вече почти 120 години съществуване на светата обител. Беше станала опасна за посетители“, сподели още отец Николай Аршинков. Вероятно до края на месец ноември ремонтът в църквата ще приключи.

На 8 септември – неделя, радуилската църква ще отбележи своя 119-и храмов празник – в деня, когато Православната ни църква чества рождението на Божията майка. По стара традиция в двора на светата обител църковното настоятелство ще приготви голям курбан, който ще бъде раздаден в късния следобед на миряните от китното рилско село и на техните гости. Преди това отец Николай ще отслужи празнична света литургия и водосвет за здраве и благополучие, след което ще освети и богородичната чорба.

Енорийският свещеник протойерей Николай Аршинков е свещеник в село Радуил вече четвърт век. Дошъл временно от София, но останал тук да служи над 25 години./Десислава Стоянова, samokovinfo.com