ФТА „Рила” спира да съществува в Дупница

ФТА „Рила” с хореографа си Кирил Амбарков

Фолклорният танцов ансамбъл „Рила“ спира съществуването си в Дупница. Това обяви официално на страницата на формацията във фейсбук нейният ръководител Кирил Амбарков. Като причина за решението си той посочва липсата на място за репетиции. След близо 10 г. изяви и награди от фестивали в страната и чужбина, за които Амбарков информираше в социалните мрежи, на 3-и т.м. хореографът оповести проблема. „Изключително ми е тъжно да споделя с всички Вас, че Фолклорен танцов ансамбъл „Рила“ – гр. Дупница вече няма да съществува в града, в който е създаден. Причината е, че директорът на училището, в което репетирахме, вече не желае да предотстъпи физкултурния салон за репетиции. За 9 години във Фолклорен танцов ансамбъл „Рила“ – гр. Дупница са участвали над 1200 души от града и околностите, като е донесъл множество награди и отличия от България и Европа, с които е прославил цялата община.
Благодаря на всички Вас за доверието, за проявения ентусиазъм и за това, че развихме много детски таланти и постигнахме много високи резултати!”, обръща се в съобщение до децата, танцьорите, любителите, родителите и почитателите на ансамбъла Кирил Амбарков.

Ансамбъл „Рила“ репетираше в салона на СУ „Св. Паисий Хилендарски”, но директорката на школото Виолета Инкьова съобщила на хореографа, че вече няма да ползват помещението. Причината била, че танцьорите играят с неподходящи обувки, а салонът е ремонтиран. За ансамбъла нямало място и в другите училища в града, чиито салони били заети от други формации или неотопляеми през зимата.

Кирил Амбарков ще продължи работата си със своите  формации в София, Самоков и село Ресилово.