Кулинарен конкурс, танци и музика на събора в Скрино

  • Съпрузите Веско и Любка се представиха с питка и баница и спечелиха тенджери

  •  Ева и Тошко с 52 години брак – обявени за най-влюбената двойка

 

 

Жители и гости на бобошевското село Скрино се веселиха на голям събор с много музика, песни и танци. Празнуващите се подкрепиха и с изключително вкусни домашни питки и баници, които преди това се състезаваха на кулинарен конкурс. Всички  тринадесет участници се класираха на първо място и получиха много награди. Любопитно е, че на конкурса се конкурираха помежду си двама съпрузи. Кулинарят Веско се представи с питка, а нежната му половинка Любка – с баница.

Любка получи награда електрическа тенджера, а Веско – тенджера под налягане. Кулинарят Веско прави кексове, баници, погачи, записал е и приготвя много рецепти за ястия от стари майстори от региона.

Кръчмарката на селото Венка изпече вкусни кебапчета и кюфтета на скара за мезе на гъстото скринско вино.

Певецът музикант Иван Начов и оркестър „При Гейзера” от  Сапарева баня веселиха гостите на празника на село Скрино до сред нощ. Кметицата на селото Силвия Мичова със съпруга Георги Мичов и дъщерите Деница и Десислава тичаха пъргаво  да посрещат и настаняват гостите на голяма трапеза, разположена  на поляна пред сградата на кметството.

Жители на Бобошево, село Доброво и село Вуково също се стекоха за събора. Празника уважиха общинските съветници Гергана Виделова и Стефан Тачев със съпругата си Нели. Много семейства прекараха незабравима вечер в танци и веселие. За поредна година на събора гостува със съпруга си Десислава Костадинова-Стоянова. Стоян Стоянов сподели: „Чистият въздух в Скрино и добрите хора в селото ме карат все по-често да идвам тук.”

Ева и Тошко от Скрино бяха най-влюбената двойка на празника. Семейството живее в село Скрино и има 52 години брак, три дъщери и девет внучета. Тошко сподели, че ще навърши осемдесет години, но неговата съпруга го кара да се чувства щастлив и вечно млад. Ева и кавалерът й Тошко обраха аплодисментите за всички танци на празника. Известният строител Вене Козарчето от село Вуково дойде на събора с най-новия вуковец – Бойчо Минев.

Бойчо е гастарбайтер в Германия и си е закупил къща във Вуково. До момента Бойчо е записал десетки спомени и разкази за интересни случки от жители на Вуково, които смята да публикува в книга. Роднини и приятели си дадоха среща на събора в Скрино и се веселиха от сърце, като най-коментираната тема бяха жегите, доматите и лютениците.