Жител на с. Коняво: Искам, като се прибера от работа, да мога да се изкъпя нормално!

  • Какви са причините за намаления дебит на водата или пълното й изчезване в определени часове и на определени места в с. Коняво и защо не се отстраняват?

 

Николай Николов живее в с. Коняво, откакто се е родил. Обича родното си място, живее в къщата, където е живяла майка му, баба му, дядо му. Не иска другаде да си търси препитание. Работи на няколко места, справя се, но иска „като се прибере от работа, да се изкъпе като човек”. Простичко желание! Какво ли му пречи?

Каптажът в местността Върбето в с. Коняво

На определени места в селото, където попада и неговата къща, дебитът на водата силно намалява между 18,30 и 20,00 часа, а от 21 часа до полунощ напълно изчезва. Това ни разказа Николов на редакционния телефон. Няколко дни по-късно наш екип се озова в село Коняво. Тръгваме от каптажа в местността Върбето – там водата тече с пълна сила. Има табела „Влизането строго забранено”, но вратите са отворени, без катинар са, достъпът е напълно възможен. Контролира го само Небесният началник.  Минаваме покрай къщите, които според потърпевшия Николов са нерегламентирано свързани с водопровода. Историята на водните неволи на Николай започва през 2017 година. Какво разказва той: „Според мен има недобросъвестни хора, които се включват незаконно към водопровода, те ползват вода, която водомерите не отчитат, а това ощетява и ВиК, и нас – останалите абонати. Сезирал съм водното дружество в Кюстендил много пъти от 2017 г. досега. Отказаха ми среща с главния шеф на ВиК, имало технически ръководител за Коняво – Борислав Панев. При срещата ми с него, беше един петък, пое ангажимент, че ще изпратят група в понеделник, която да установи причината, поради която аз имам проблем с водата, но не дойдоха. Ходих още няколко пъти и все ми обясняваха как групите имат много работа и не могат да намерят време да дойдат в Коняво, местността Върбето и да установят коя е причината, поради която аз имам проблем с водата”.

При поредното му ходене до „Кюстендилска вода” отново му отказват среща с управителя и го насочват към техническия ръководител. „Това ме убеди в тяхната незаинтересованост”, категоричен е Николай Николов. Той внася писмена жалба на 16.07.2019 г. с входящ №1432, в която подробно излага проблема и съмненията си откъде идва. „Преди две години ми казаха, че няма нужда да внасям писмена жалба, защото съм обяснил устно на техническия ръководител Панев”, уточнява Николай. До момента няма отговор и на писмената му жалба. Ако, че някъде из всичките правилници има определен срок от 1 месец, сезираната институция да върне отговор.

Все пак, преди да внесе писмено сигнал за проблема си, в Коняво идва представител на водното дружество. „Да… дойдоха от водното дружество, дойде Бисер Георгиев, да видят водомерите на г-жа Любенова, на човека с голямата къща, но никой не ми е дал отговор какъв е резултатът от проверката, дали има някой в нарушение, но аз продължавам да имам проблем с ниския дебит на водата и с нейното изчезване. Какво става – не знам, но аз страдам, оставам без вода, нещо се случва с водата, в резултат на което аз страдам”.

Така вече две години един простосмъртен абонат и редовен платец на „Кюстендилска вода” кротко ходи по мъките и се бори да може да се „изкъпе като човек” и да разбере причината, поради която не може.

Николай ни посочва конкретни примери – имена, адреси, къде действа способът байпас, къде басейн, къде друго приспособление  – все незаконни отклонения на вода, които са описани и във внесения от него сигнал във водното дружество в Кюстендил.

Николай ни разказва „водните” си неволи.

Ето и други интересни детайли от разказа на Николов: „Кмета съм го сезирал 3 пъти, г-жа Божилова. Тук трябва да кажа, че ВиК-Кюстендил ми казаха да се обърна към кмета – тя да представи проблемите с водата във ВиК, отклониха ме, така да се каже, а тя ми каза да се оправям сам, сам да си решавам проблема!”… „Хората са възмутени, озлобени, създава се проблем между хората, но е факт, че има такива, които отклоняват незаконно вода. Госпожа кметицата не прави нищо по този проблем. Сезирана е не само от мен, но и от други хора”.

Николай споменава и прелюбопитната подробност: „И Борислав Панев, и Бисер Георгиев ме убеждаваха, че машината за проверка не хваща незаконните отклонения, ако са направени с пластмасови тръби!!!”

Входящият номер на жалбата на Н. Николов

Изпраща ни с въпроса – защо „Кюстендилска вода” няма интерес да установи какво се случва и да отстрани проблема?

Обърнахме се към „Кюстендилска вода” ЕООД като страна в проблема. Искахме позицията на дружеството за:

  1. Направена ли е проверка от екип на „Кюстендилска вода” ЕООД по сигнала на Николай Николов от с. Коняво?
  2. Какво е установила проверката, ако е направена такава?
  3. Какви са причините за намаления дебит на водата или пълното й изчезване в определени часове в денонощието?
  4. Има ли установени нарушители, включени нерегламентирано в местния водопровод?

 

И ние като простосмъртна медия не получихме отговор, въпреки че изчакахме достатъчно дълго. Ако все пак някога проблемът с водата на Николай бъде решен, сме готови да публикуваме позицията на „Кюстендилска вода” ЕООД.

Смях, а? Какво ли ще се промени, след като сме разказали за проблема, кучетата си лаят, керванът си върви! Това не е единственият сигнал за проблеми с водата и за феодалното отношение на водните дружества към потърпевшите, за които в редакцията имаме информация. Репликата на повечето хора „На село е така!” с нотка на абсолютна обреченост в тона е по-страшно явление от празните и рушащи се селски къщи.

Само да припомним, че загубите на вода в България са неприлично високи – средно 60%. Средно, защото на някои места те са и повече от 80%. Усредненият процент се изчислявал със загубите от неплатена вода, кражби, вода, предоставена за обществени нужди и търговски загуби. Разбирате ли, повече от половината вода на България тече нахалост!

И това е така отдавна! И въпреки вложените пари! И причините са различни – знаем го всички – от амортизираната мрежа и старите водопроводи до безхаберието! Водни цикли, асоциации, проекти, ОПОС и още куп сложни понятия мога да изредя във връзка със закъсалата водна реформа, ама какво от това… Пийте по една студена вода… ако има!

Последно – загубите на водата – дали от течове, дали от кражби – са за сметка на потребителите.