Ансамбъл „103 градуса” грабна отличия и парични награди на фестивал в Приморско

Талантите и техният ръководител в Приморско
  • Талантите от Сапарева баня записват в националното радио

 

Ансамбъл „103 градуса” от Сапарева баня завоюва поредни успехи на престижен фолклорен фестивал. Талантите с ръководител музикантът Иван Начов спечелиха отличия в две категории, както и парични награди, на петото юбилейно издание на фестивала „Приморска перла 2019” в Приморско. Оркестър „103 градуса” се класира на второ място и освен поредните грамота и плакет, получи и 130 лева. Отличието е за участие в конкурса „Виртуози на народните инструменти”, категория 12-18 години, провеждан в рамките на фестивала. Вокалната група към оркестъра е класирана на трето място, за което също има грамота и плакет, а паричната награда е 80 лева. Момичетата са отличени за участие в конкурса за изпълнение на народни песни.

Ансамбълът на сцената на „Приморска перла”

„Децата се представиха отлично. Нашият оркестър се класира втори, непосредствено след оркестъра на музикалното училище в Котел, което е голямо постижение за нас. Конкуренцията е изключително голяма, нивото – много високо. Оценяваха ни професионалисти като Ваня Монева – диригентът на хор „Космически гласове”, Митко Христов – диригент на оркестъра на БНР,  Евелина Спасова – ръководител на „Ева квартет”, които бяха в журито. Впечатлихме ги с отлични изпълнения и добре подбран репертоар. След изявите бяхме поканени от Цвети Радева и взехме участие в предаването й по програма „Хоризонт” на БНР. Това е второто ни участие в този фестивал, от който миналата година също имахме награда и се класирахме на трето място. Освен че оркестърът се класира на по-предно място, сега имахме и една солистка с гъдулка – 13-годишната Мария Иванова.

Тя е в състава само от 8 месеца и направи много добро впечатление”, разказа Иван Начов. Уважаваният музикант се похвали и с още нови постижения. „Предстоят ни записи в националното радио. До 15 септември трябва да ги направим, тъй като две от децата заминават за Широка лъка. Венцислав Цегриловски и Ивана Айдарова бяха приети в музикалното училище в Широка лъка”, каза Начов.