Спортните фотографи Бончук и Костадин Андонови показват снимки от световни състезания и олимпиади в Рила

Отляво надяно: Александър Томов, Георги Кабзималски, Борислав Кьосев, Бончук Андонов, Петър Киров, отец Стефан Костов и Костадин Андонов
  • Изложбата „Българският спорт и Рила“ доведе в градчето легендите Борислав Кьосев, Александър Томов и Петър Киров

Изложбата на Бончук Андонов и Костадин Андонов – „Българският спорт и Рила“, предизвика огромен интерес в гр. Рила. За откриването на експозицията си спортните фотографи доведоха в планинското градче именити спортисти, сред които многократният шампион на България по волейбол Борислав Кьосев, олимпийските шампиони по борба Александър Томов и Петър Киров, а рилчани изпълниха залата. Над 60 снимки, направени на състезания по цял свят от баща и син Андонови, могат да се видят в Културния дом на планинското селище, което тези дни чества половин век от обявяването си за град.

Бончук Андонов и Георги Кабзималски откриват изложбата.

За нас е гордост, че такъв човек от община Рила години наред е съумявал да улови точните моменти от световни състезания. Това е изключителен професионализъм, каза кметът на Рила Георги Кабзималски за Бончук Андонов при откриването на изложбата. Снимките са изключително интересни и носят много емоции, коментират присъствали на събитието. Мили думи за своя братовчед Бончук Андонов каза Любка Магерска – дългогодишен библиотекар в читалището в Рила. Тя разказа биографията на дългогодишния фотограф Бончук Андонов и разказа спомени за него. Андонов с нетърпение е бил чакан от земляците си да се върне от София в Пастра, където донасял книги. Той беше еталон за нас, отбеляза Любка Магерска.

Бончук Андонов е роден през 1948 г. в село Пастра, един от доайените на българската спортна журналистика. Съсобственик на фотографска агенция и сайта Sportline.bg и Start-photo.bg. Три пъти е бил акредитиран фотограф на Летни олимпийски игри (Сидни, 2000 г., Атина, 2004 г., и Пекин 2008), отразявал е световнитe първенствa по футбол в САЩ-1994, Франция-1998, европейските първенства в Швеция-1992, Англия-1996 и Португалия 2004 година, на редица световни и европейски първенства по класическа и свободна борба. Негови са историческите кадри от гола на Емил Костадинов, отбелязан в историческия за България мач с отбора на Франция на 17 ноември 1993 година, в Париж и др. Над 20 г. е работил във в. „Старт“, където започва кариерата си. Автор е на множество изложби със спортни фотографии. Неговият син Костадин Андонов, също спортен фотограф, е носител на приза „Спортна снимка №1 на Балканите“ за 2012 година.

Рила е дала много на спорта в България. В града за организирана физическа култура и спорт може да се говори след Първата световна война. От тогава до сега са създавани и залязвали редица спортни дружества, клубове, организации. Развивали са се спортове като футбол, лека атлетика, гимнастика, народни хора, нови танци…

През годините има истински подем в развитието на различните видове спорт, като резултат от тази дейност са безспорните постижения на много хора. Сред тях са: Любен Гургушинов – републикански и балкански шампион по троен скок, част от националния отбор по лека атлетика; Йорданка Бъчварова – скиорка, част от националния отбор по ски; Христо Масленков – футболист в професионален футболен клуб „Славия“; Йордан Самоковлийски – футболист, изиграл над 300 мача в А РФГ, майстор на спорта, участник в редица турнири на юношеския национален отбор, участник в турнето на младежкия национален отбор в Бразилия, треньор на ФК „Пирин“, „Добруджа“, „Беласица“;

Илия Секулов – медалист от републикански първенства в дисциплините 800, 1500 и 5000 метра. Двукратен балкански шампион 800 и 1500 м в Катерини – Гърция. В ранглистата на България в 10-те най-добри лекоатлети на 1500 м.  Константин Стоименов – състезател на ДФС „Велбъжд“, Кюстендил, майстор на спорта в дисциплината „Борба класически стил“ Антон Петров.

Активни деятели на спорта в Рила са Никола Кавлачки, Румен Тренев, Димитър Михайлов, Павел Стоянов, Димитър Ортакчийски, Иван Начев, Валентин Алексиев, Стоян Чергарски, Валентин Пигов, Васил Лютов, Павел Чавков, Любен Чачев, Георги Миленков, подчертаха от общинската администрация. По повод 50-ата годишнина на градчето деятели на спорта и туризма ще бъдат удостоени с почетни грамоти. Отличията ще бъдат връчени на тържествена сесия на Общинския съвет, насрочена за 10 септември от 17 часа в залата на общинската администрация.