Автошествия срещу „Стратегията за детето” се проведоха в Перник и Благоевград

Полицаите отцепиха кръстовищата. Снимки: БГнес

Над 50 автомобила в Благоевград потеглиха в автошествие в знак на протест срещу “Националната стратегия за защита на детето – 2020-2030 г.”
Поредният протест в областния град на Пиринско започна от паркинга пред Югозападния университет, където се събраха десетки майки и бащи с деца.
Протестът започна с автошествие, което премина през целия град. То бе водено от патрулка. Полицаите отцепиха кръстовищата, за да премине автоколоната на протестиращите.

Протестният автопоход срещу вероятните промени на 27 закона, засягащи социалното законодателство за децата, се проведе и в Перник. Автошествието потегли от квартал „Изток” и с надути клаксони и български знамена премина и през центъра на града. Ето какво заявиха участници в протеста:

В автошествието в Благоевград се включиха 50 автомобила.

“Няма да цитираме закони, всеки може да ги провери, няма да цитираме защо НПО-тата искаме да бъдат държавни – всеки може да провери, нито ще цитираме връзката с някои чуждестранни организации – и това всеки може да провери. Това, което искаме да кажам, е, че когато човек се запознае с всички тези неща, изпъква нещо много грозно. Целта е да се прокара идеята, че децата са нещо отделно от родителите. Държавата работи това да бъде така и за нас това е проблем, който се задълбочава”. Родителите твърдят, че в училищата вече се правели анкети сред децата и че винаги думите на едно дете можело да бъдат извадени от контекста: “Имам син, който още миналата година беше донасял анкети, които се попълват анонимно. Те разпитват децата имат ли проблеми вкъщи, какви са проблемите им, имат ли нужда от защита. Да, може би има деца в риск, но не е това начинът, по който трябва да бъдат поставени въпросите и проблемите, защото за едно седемгодишно дете проблемът може да е, че то не иска новите маратонки, които са му купили, а иска други маратонки и заради това нещо социалният работник може да дойде и да вземе детето ми”, заявиха протестиращи.